©Ymke Dirikx

Vrouwen in muziekindustrie: "Boef, maak een vrouwvriendelijke video"

#shesaidso België roept Boef in een open brief op een vrouwvriendelijke video te maken naar aanleiding van de heisa over de vrouwonvriendelijke uitspraken van de rapper. "We dagen je uit na te denken over hoe je vrouwen in je dagelijkse leven neerzet", zegt de organisatie die vrouwen in de muziekindustrie verenigt.

"Wij willen Boef niet afstraffen door hem te boycotten, wij willen geen actie ondernemen tegen hem als persoon", zegt #shesaidso België in een persbericht. "Wij willen oproepen tot actie om dit soort gedrag te veranderen en een voorbeeld te zijn voor anderen: wij roepen op tot sensibilisering en positieve veranderingen."

"Aan Boef, zijn management en zijn entourage​ vragen wij om echt even stil te staan bij dergelijke uitspraken. Argumenten als "ik was dronken" en "Wij rappers gebruiken woorden als bitches, kechs" zijn slappe excuses. Als mens ben je verantwoordelijk voor je eigen daden, als artiest heb je automatisch een voorbeeldfunctie: mensen kijken naar je op, spiegelen zich aan jou, imiteren jou. Jonge mensen die nog volop hun wereldbeeld aan het ontwikkelen zijn, hebben rolmodellen nodig. Welke boodschap wil je hen meegeven? Dat je een kuddebeest moet zijn - "alle rappers doen het", en een dubbele standaard hebt - je drinkt duidelijk ook en je gaat uit."

Welke boodschap wil je je fans eigenlijk meegeven?

"In plaats van een halfslachtige verontschuldiging, willen wij je liever echt aan het werk zien. Wij dagen jou uit om eens echt na te denken over hoe je vrouwen neerzet in je dagelijkse leven en in je muziek, welke boodschap wil je je fans eigenlijk meegeven. Zet die ideeën dan om in een vrouwvriendelijke freestyle video​ waarin je demonstreert dat je als rapper het woord "hoer", "kech", "bitch" helemaal niet nodig hebt om als rapper gewoon vet te zijn. Gebruik je skills en toon wat je ermee kan om positief bij te dragen tot deze industrie, en deze wereld."

#shesaidso nodigt iedereen die actief is in de muziekindustrie uit deze oproep te ondersteunen door een open brief te ondertekenen.

Meest gelezen