Belga

West-Vlamingen leggen zonnepanelen op Chileens presidentieel paleis

De zonnepanelen die op het Chileens presidentieel paleis liggen, hebben een Belgisch tintje. Een Chileense start-up, die opgericht werd door twee jonge West-Vlamingen, heeft de zonnepanelen immers geïnstalleerd. Dat heeft de oprichter en CEO van het bedrijf laten weten.

In 2014 wonnen twee West-Vlamingen, Steven van Cauwenberge en Alexander Decock nog "start-up Chili", een prestigieuze ondernemerswedstrijd in Zuid-Amerika. Met hun bedrijfje Solcor financieren ze zonnepanelen bij bedrijven die op hun beurt de elektriciteit afnemen aan een lagere prijs dan op de reguliere markt.

En het gaat hard voor de twee West-Vlamingen. Solcor heeft zonnepanelen geplaatst op het presidenteel paleis van Chili, goed voor 18 procent van het energieverbruik van de president. 

Chili geldt als een ideaal land voor zonnepanelen. De reden? Er is veel zon en het land beschikt niet over olie, gas of andere natuurlijke energiebronnen. Door de aardbevingsgevoeligheid kunnen er bovendien ook geen kerncentrales gebouwd worden. Daarom zet Chili volop in op hernieuwbare energie. Vandaag wordt 19 procent van het energieverbruik er al gedekt door hernieuwbare energie, afkomstig van windmolens en gigantische zonneparken. Bedoeling is dat tegen 2050 negentig procent van het energieverbruik van wind en zon komt.

Meest gelezen