Video player inladen...

Wie is Boef? Van pleintjesrapper en treitervlogger tot rapper-miljonair

Momenteel zit hij in het oog van de storm door zijn vrouwonvriendelijke uitspraken tijdens oudejaarsnacht. Maar wie is de Nederlandse rapper Boef eigenlijk? Een portret. 

Boef is de artiestennaam van Sofiane Boussaadia (24). Hij werd geboren in een voorstad van Parijs uit Algerijnse ouders, maar groeide op in Alkmaar. Als kind woonde hij twee jaar in Texas, toen hij met zijn oom die daar elektricien werd mee verhuisde.

Op zestienjarige leeftijd zat Boussaadia een half jaar in jeugddetentie en nadien kwam hij geregeld met het gerecht in contact. Het is door deze periode dat zijn vrienden hem de naam Boef gaven. Na die periode in detentie besloot hij zijn leven een andere wending te geven en zich op de rapmuziek te gooien. Hij leerde als tiener rappen op de pleintjes op straat en omschrijft zijn eigen stijl als straatrap. 

Treitervlogger

Boef werd bekend door zijn YouTube-kanaal, waar hij sinds 2015 over zijn reilen en zeilen vlogt en honderdduizenden volgers heeft. Vooral jongere tieners zijn grote fan. De rapper kwam meermaals negatief in het nieuws met zijn vlogs omdat ze te provocerend en opruiend waren. Dat leverde hem bovendien de naam "treitervlogger" op. 

Zijn vlogs trokken wel de aandacht van het muzieklabel Zonamo Underground, dat in 2015 zijn debuut-ep "Gewoon Boef" uitbracht. In
januari 2017 begon hij zijn eigen muzieklabel BoefMusic, waaronder hij in maart 2017 zijn debuutalbum "Slaaptekort" uitbracht. Dat album domineerde meteen de hitlijsten. Met het nummer "Habiba" had hij in 2017 de grootste Nederlandstalige hit van het jaar. 

Miljonair

Eind 2017 liet hij op Instagram nog weten dat hij miljonair geworden was. En afgelopen zomer had hij al aan het Nederlandse blad Quote laten weten dat hij 80.000 euro per maand verdienen redelijk normaal vindt. “Vroeger wou ik net zo weinig mogelijk opvallen, nu kent iedereen me. Voor iemand die zijn school niet heeft afgemaakt, geen diploma’s heeft, is het prachtig dat ik mijn dromen kan najagen door iets te doen wat ik leuk vind", liet hij afgelopen zomer nog in Humo optekenen.

Herbekijk: Boef te gast bij "Van Gils & Gasten" (24/5/2017)

Video player inladen...

Meest gelezen