"Studenten: zet uw sociale media niet uit tijdens de blok"

Studenten schakelen tijdens de examenperiode hun smartphone beter niet uit. Dat blijkt uit een enquête van Teleblok, de hulplijn van de Christelijke Mutualiteit bij 730 studenten. Zeven op de tien zeggen digitaal contact met medestudenten echt nodig te hebben tijdens de blok.

Teleblok is de telefonisch online Driekwart van de studenten houdt dagelijks contact via sociale media, chat of per sms. Een goede zaak, zegt Teleblok-coördinator Griet Speeckaert, want het is cruciaal om de moraal op peil te houden of opnieuw op te krikken. Veel studenten voelen zich eenzaam of onzeker tijdens de blok. Een sociaal steuntje in de rug doet dan wonderen.

Er is wel een kanttekening. Twee derde van de studenten geraakt moeilijk opnieuw in gang nadat ze online zijn gegaan. Meer dan de helft zegt te veel afgeleid te worden. "Altijd bereikbaar zijn is niet goed voor je concentratie" gaat Speeckaert voort. "Leg dus zeker je smartphone niet naast je tijdens het studeren."

Online weer goede moed vinden gebeurt bij voorkeur in een persoonlijke chat met een goede vriend of in een klein groepje medestudenten. Het kan ook bij bij Teleblok, de gratis anonieme chatlijn van CM. Die is bereikbaar tot en met donderdag 25 januari, elke dag tussen 18 en 23 uur.

Meest gelezen