Videospeler inladen...

10 opvallende onthullingen uit nieuw boek over Trump en zijn entourage

Er komt een nieuw boek uit over de Amerikaanse president Donald Trump en zijn entourage. Het boek "Fire and Fury: Inside the Trump White House" van Michael Wolff is gebaseerd op 200 interviews en biedt naar eigen zeggen een unieke inkijk in het Witte Huis onder Trump. Het boek verschijnt pas volgende week, maar de volgende tien opvallende zaken staan al in een voorpublicatie.

De Amerikaanse journalist Michael Wolff heeft naar eigen zeggen zowat gelogeerd in het Witte Huis om het boek te schrijven. Hij heeft de president van dichtbij gevolgd vanaf zijn eedaflegging tot diep in zijn eerste jaar in het Witte Huis. Het boek is een verzameling van anekdotes en quotes gespekt door zo'n 200 interviews met intimi van Donald Trump. De volgende tien zaken vielen ons op.

1. Bannon vond Russische ontmoeting van Donald Jr "verraad"

AFP or licensors

De gewezen topadviseur van Donald Trump, Steve Bannon, vond de ontmoeting die Trumps zoon Donald Jr heeft gehad met een Russische advocate "verraad".

"De drie belangrijkste personen van de campagne vonden het een goed idee om in een conferentieruimte op de 25e verdieping van de Trump Tower (in New York) een vertegenwoordigster van een buitenlandse regering te ontmoeten, zonder advocaten", zou Bannon hebben gezegd.

 "Zelfs als u denkt dat dit geen verraad was, niet onpatriottisch en geen rotzooi -en ik denk dat het dat allemaal wel is- had iemand meteen de FBI moeten verwittigen."

2. Trump was stomverbaasd door zijn overwinning

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Donald Trump zou niet verwacht hebben dat hij de presidentsverkiezingen zou winnen. In de voorpublicatie klinkt het als volgt: "Donald Jr vertelde een vriend dat zijn vader keek alsof hij een spook had gezien. Melania was aan het wenen en niet van vreugde. In minder dan een uur veranderde een stomverbaasde Trump eerst in een Trump vol ongeloof en dan in een doodsbange Trump. Uiteindelijk ontpopte hij even snel in een man die geloofde dat hij de overwinning verdiende en ook in staat was om president van de VS te zijn."

3. Trump niet tevreden met eedaflegging

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump zou zich volgens het boek niet hebben geamuseerd op zijn eigen eedaflegging: "Hij was kwaad dat grote sterren hadden afgezegd, hij was niet blij met zijn overnachting in het Blair House en had voortdurend ruzie met zijn vrouw. Tijdens de dag zelf keek hij kwaad en geïrriteerd."

4. Trump vindt het Witte Huis "eng"

AFP or licensors

Trump zou zich volgens het boek niet op zijn gemak voelen in het Witte Huis: "Hij is er onrustig en vindt het er zelfs een beetje eng. Hij trekt zich meestal terug in zijn slaapkamer. Tijdens de eerste paar dagen wilde hij een tweede televisie op zijn kamer en een slot op de deur. Dat laatste viel niet in goede aarde bij de Secret Service die altijd toegang tot zijn kamer wil hebben."

5. Ivanka wil president worden

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ivanka Trump, de dochter van de president, en zijn schoonzoon Jared Kushner zouden een deal hebben gesloten dat zij zich in de toekomst kandidaat zou stellen bij de presidentsverkiezingen. "Jared en Ivanka hebben tegen het advies in van iedereen in hun omgeving besloten om een rol op te nemen in het Witte Huis. Daarbij namen ze samen de beslissing: mocht zich in de toekomst ooit de opportuniteit voordoen, dan zou zij zich kandidaat stellen om president te worden."

6. Ivanka spot met het haar van haar vader

De dochter van de president, Ivanka, zou volgens het boek in het openbaar af en toe spotten met het haar van haar vader: "Ze zou regelmatig tegenover anderen uitleggen hoe het haar juist "ineen zit". "Hij heeft een "eiland" op zijn schedel met daar een cirkel haar rond. Al die eindjes worden over het midden gekamd en dan terug. Met haarspray wordt het op zijn plaats gehouden." De kleur van het haar zou volgens haar dan weer het gevolg zijn van een haarkleurproduct. "Hoe langer dat product erin blijft, hoe donkerder het haar." Het ongeduld van haar vader zou leiden tot de kleur dat het heeft.

7. Kushner weet niet wat de prioriteiten zijn

AFP or licensors

Jared Kushner, de man van Ivanka en de schoonzoon van Donald Trump, zou geen idee hebben van wat de prioriteiten van het Witte Huis moeten zijn. De rechterhand van de stafchef van het Witte Huis zou volgens het boek aan Kushner -die naast schoonzoon ook topadviseur is- om prioriteiten hebben gevraagd. "Geef me drie dingen om op te focussen, vroeg ik Kushner. Zes weken later had ik nog geen antwoord. Hij zei me toen: "We moeten het daar misschien eens over hebben"."

8. Trump bewondert Murdoch

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Donald Trump zou een grote bewonderaar zijn van mediamagnaat Rupert Murdoch, onder meer de eigenaar van Fox. De volgende passage komt uit het boek: "Rupert Murdoch had beloofd langs te komen, maar was aan de late kant. Toen een andere gast probeerde te vertrekken hield Trump hem tegen door te stellen dat Rupert onderweg was. "Je moet hem zien", zou Trump gezegd hebben. Niet vattend dat hij nu de machtigste man van de wereld is, bleef hij zijn best doen om op goede voet te staan met een mediamagnaat die hem al jaren afdoet als een charlatan."

9. Murdoch vindt Trump "een idioot"

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De admiratie van Trump voor Murdoch is niet wederzijds, moet uit de volgende passage uit het boek blijken: "Murdoch suggereerde aan Trump dat een liberale aanpak van bepaalde migrantenvisa moeilijk te rijmen valt met zijn belofte om een muur te bouwen op de grens met Mexico en de grenzen beter te bewaken. "We bedenken wel iets", zou Trump hebben gezegd. Waarna Murdoch de telefoon neerlegde met de woorden: "Wat een fucking idioot"."

10. Flynn wist hoe problematisch zijn Russische connectie was

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Michael Flynn, de nationale veiligheidsadviseur van Trump die is moeten opstappen wegens zijn banden met de Russen, zou op voorhand geweten hebben dat die banden voor problemen zouden zorgen. "Zijn vrienden zouden hem hebben gezegd dat geld aannemen van de Russen voor een speech geen goed idee was. Hij zou daarop geantwoord hebben dat het enkel een probleem zou zijn "als ze wonnen"."

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen