BELGA/VERGULT

2 mannen krijgen zwaardere straffen dan geëist voor rellen in Vilvoorde

In Brussel zijn twee mannen veroordeeld omdat ze betrokken waren bij rellen aan het station van Vilvoorde in 2012. Toen de politie een jongeman wilde controleren die zijn gezicht bedekt had met een sjaal, keerde een groep jongeren zich tegen de politie. Eén van de daders had twee agenten met een plastic fles op het hoofd geslagen. Hij krijgt zes maanden gevangenisstraf met uitstel. 

De correctionele rechtbank van Brussel heeft twee jongeren veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de rellen in Vilvoorde in 2012. Toen kwam het tot een confrontatie met de politie bij een identiteitscontrole. Opvallend is dat de straffen hoger liggen dan de vordering van het parket. 

Waarover gaat het? Op 1 augustus 2012 ontstonden er in Vilvoorde rellen toen de politie een jongeman wilde controleren die zijn gezicht had bedekt met een sjaal. Hij weigerde zijn identiteitskaart te tonen en opgejut door de menigte die zich had verzameld, kwam het tot een schermutseling waarbij drie agenten gewond raakten. Ook één van de jongeren raakte gewond. De feiten gebeurden kort nadat het in Sint-Jans-Molenbeek ook al tot rellen was gekomen toen een vrouw weigerde haar nikab uit te doen bij een identiteitscontrole. 

Het parket van Halle-Vilvoorde eiste vorige maand drie en negen maanden cel voor de twee betrokkenen. De eerste beklaagde werd eerder al veroordeeld tot vier jaar cel voor terrorisme. Hij trok een half jaar na het incident in Vilvoorde naar Syrië om er zich aan te sluiten bij IS. Een maand later kwam hij al terug naar België. Hij werd vandaag veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel omdat hij bij de rellen in Vilvoorde met een plastic fles op het hoofd van enkele politiemensen had geslagen. De tweede beklaagde, die eveneens geweld zou hebben gebruikt tegen de politie, werd bij verstek veroordeeld tot twaalf maanden cel. 

Meest gelezen