Belga

5 jaar cel voor Syrië-strijders uit Antwerpen en Kortrijk

In Mechelen zijn 2 Syrië-strijders van 20 en 22 veroordeeld tot vijf jaar cel. Eén van de 2 had via Whatsapp spraakberichten gestuurd naar radicaliseringsexpert Montasser AlDe'emeh. Daarin zou hij onder meer gezegd hebben dat terreurgroep IS onderweg was naar Europa en dat alles hier binnenkort in de lucht zou vliegen. Samen met de andere veroordeelde is hij daarna naar Syrië getrokken. 

Een 22-jarige man uit Antwerpen en een 20-jarige man uit Kortrijk zijn in Mechelen veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar. De Antwerpenaar had via het Whatsapp enkele spraakberichten doorgestuurd naar radicaliseringsexpert Montasser AlDe'emeh. Daarin had hij volgens het federale parket enkele ernstige bedreigingen geuit aan de Belgische staat geuit. Volgens de berichten was IS onderweg naar Europa, zou hier binnenkort alles in de lucht vliegen en zouden vrouwen noch kinderen nog veilig zijn. Niet in ziekenhuizen, scholen, bibliotheken of andere openbare plaatsen.

Het onderzoek startte nadat de radicaliseringsexpert naar de politie was gestapt. Via het telefoonnummer kwam men terecht bij de Kortrijkzaan. Hij was kort daarvoor samen met nog twee andere Belgische bekeerlingen naar Syrië getrokken om er zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Volgens sociale media bleek dat beide twintigers herhaaldelijk in contact stonden met elkaar sinds ze naar Syrië waren getrokken. Beiden stonden dan ook tezamen terecht voor enerzijds deelneming aan een terroristische organisatie alsook het beramen van een aanslag op Belgisch grondgebied.

Beide terroristen zijn spoorloos

De beide mannen waren niet aanwezig in de rechtbank van Mechelen. Over hun huidig lot is veel twijfel. Van de Kortrijkzaan wordt aangenomen dat hij sneuvelde bij een zelfmoordaanslag op een Amerikaans konvooi in Irak. Al zijn daar niet de nodige bewijsstukken voor, aldus de procureur.

De Antwerpenaar zou nog steeds in leven zijn maar raakte bij een gevecht ernstig gewond aan de buik en de armen. De rechter beval ook de onmiddellijke aanhouding van de twee Syrië-strijders.

Meest gelezen