Video player inladen...

6 jaar effectief voor schutter van "fitnessmoord" in Moorslede

De Ieperse rechters hebben zich uitgesproken in het dossier van de zogenoemde"fitnessmoord". De hoofdbeklaagde krijgt vijf jaar effectief voor doodslag op het 20-jarige slachtoffer en nog eens 12 maanden voor de drugsfeiten. Volgens de rechters was er wel sprake van uitlokking.

In de zomer van 2016 liep een drugsdeal in Dadizele helemaal uit de hand. Vier West-Vlaamse twintigers wilden cannabis verkopen aan drie mannen uit Antwerpen. Ze leerden elkaar kennen via een internetforum. De Antwerpenaren trokken naar West-Vlaanderen met de bedoeling om een rip-deal te plegen. Dat wil zeggen dat ze van plan waren om de drugs mee te nemen zonder te betalen. Ze hadden ook vals geld mee.

De deal verliep zeer gespannen. Op een bepaald moment haalde het trio uit Antwerpen een wapenstok en een alarmpistool boven, waarop één van de West-Vlaamse mannen schoot op één van Antwerpenaren.

Procureur: "Het stond in de sterren geschreven dat het zou mislopen"

Tijdens het proces had de procureur de drugsdeal als volgt samengevat: "Het stond in de sterren geschreven dat er iets zou misgaan. Er stonden twee bendes tegenover elkaar, opgefokt en gewapend. Er was zoveel wantrouwen dat de kleinste vonk een grote brand kon doen ontstaan. En dat is ook gebeurd."

Doodslag is bewezen, maar wel sprake van uitlokking

De rechters hebben de schutter nu veroordeeld tot een effectieve celstraf van zes jaar: vijf jaar voor doodslag op het 20-jarige slachtoffer en 12 maanden voor drugsfeiten. Dat is heel wat minder dan de 15 jaar cel die het parket gevraagd had. Hij moet ook een schadevergoeding van 50.000 euro betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer.  Volgens de rechters was er geen sprake van moord, enkel van doodslag. "De schutter had vooraf niet de bedoeling om iemand dood te schieten", klonk het.

Er was volgens de rechtbank zelfs sprake van uitlokking. "Doordat de jongeman uit Antwerpen plots een wapenstok en een alarmpistool bovenhaalde en geweld begon te gebruiken, werd de schietpartij uitgelokt. De vrije wil van de schutter werd gedeeltelijk uitgeschakeld."

De overige beklaagden -zowel de West-Vlamingen als de Antwerpenaren- krijgen celstraffen of een werkstraf.  De drie kompanen van de schutter zijn wel vrijgesproken als mededader van doodslag. Ze worden enkel veroordeeld voor inbreuken op de drugs- en wapenwetgeving. Volgens de rechtbank was er ook geen sprake van bendevorming. Maar dat de Antwerpenaren de bedoeling hadden om een rip-deal te plegen, staat vast.

"Zaak zal nog een staartje krijgen"

De familieleden van het slachtoffers hadden een ander resultaat verwacht. Vooral met de uitlokking hebben ze het moeilijk. "Er is toch een groot onevenwicht tussen het gebruik van een wapenstok en het dodelijk schot als reactie daarop", zegt advocaat Kris Luyckx. "Ik denk dat deze zaak nog een staartje zal krijgen op het hof van beroep in Gent.

Meest gelezen