Video player inladen...

“Nieuwe kankermedicijnen voor kinderen zijn economisch niet interessant”

Farmaceutische bedrijven investeren niet genoeg in nieuwe kankerbehandelingen voor kinderen. Gezondheidseconoom Lieven Annemans vindt daarom dat de overheid meer moet tussenkomen en de bedrijven die kankergeneesmiddelen ontwikkelen, moet verplichten om een variant voor kinderen te maken. "De overheid moet vermijden dat een medicijn vroeg of laat om economische redenen wordt afgevoerd."

“Minder dan 1 procent van alle nieuwe kankers komt voor bij kinderen. Je zou dus kunnen stellen dat kinderkanker een zeldzame ziekte is”, zegt professor gezondheidseconomie Lieven Annemans van de UGent vanavond in Terzake. “Bedrijven vinden het economisch veel interessanter om te investeren in een vaak voorkomende kanker, omdat ze daar meer winst mee kunnen halen. Maar als ouder van dat ene kind met kanker interesseert het je niet of er nog andere gevallen zijn of niet. Jouw kind moet kunnen worden behandeld.”

Volgens Annemans zou de overheid de farmaceutische bedrijven moeten verplichten om bij de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel ook een variant voor kinderen te maken. En hoewel zo’n verplichting in Europa al bestaat, zijn er volgens Annemans de laatste 10 jaar niet veel geneesmiddelen voor kinderkanker bijgekomen. “Dat wijst erop dat het systeem niet werkt. Het probleem is dat er veel uitzonderingen zijn toegelaten. Firma’s kunnen allerlei argumenten bovenhalen om die verplichting te omzeilen. In de Verenigde Staten bestaat sinds kort ook zo’n wet, maar daar is men veel strenger.”  

Bij kanker denkt iedereen aan innovatie. Maar we ontdekten dat die innovatie er niet is voor kinderen

Delphine Heenen, mama van Raphaël

Volgens Annemans zou de overheid ook mee een rol moeten spelen en onderzoek naar geneesmiddelen voor kinderkanker meer moeten verplichten en subsidiëren. “Als je het volledig aan privébedrijven overlaat, dan wordt de wet gedicteerd door aandeelhouders. En die zijn niet tevreden als een bedrijf een medicijn voor kinderen wil ontwikkelen dat waarschijnlijk verlieslatend zal zijn. De overheid moet vermijden dat een medicijn vroeg of laat om economische redenen wordt afgevoerd.” 

Crowdfunding voor kinderkankeronderzoek

Ondertussen duiken hier en daar initiatieven op van mensen die het heft in eigen handen nemen. Raphaël Dal uit Brussel kreeg kanker toen hij 9 was. Zijn moeder Delphine Heenen ontdekte dat dokters nog steeds medicatie uit de jaren ’80 gebruikten en dat er nauwelijks nieuwe medicijnen zijn voor kinderen. "Bij kanker denkt iedereen aan innovatie, maar we beseften toen dat die innovatie er niet is voor kinderen."

Raphaël is ondertussen genezen, maar zijn ouders richtten sindsdien de organisatie KickCancer op. Via crowdfunding zamelen ze bijvoorbeeld geld in om klinische proeven te financieren. 

"Terzake" zocht Raphaël op. De reportage kan je hieronder bekijken.

Video player inladen...

Meest gelezen