Video player inladen...

Apps helpen blinden de wereld waarnemen: "Anna zit op twee meter van u. Ze lacht"

Steeds meer ontwikkelaars bieden apps aan die blinde personen helpen om de wereld te waarnemen. En ze roepen meer en meer de hulp in van artificiële intelligentie. Hoewel ze nog niet 100 procent op punt staan worden ze beter en beter.

Technologie-gigant Microsoft lanceerde vorig jaar tijdens een conferentie rond artificiële intelligentie 'Seeing AI', een app die blinde personen de wereld helpt waarnemen.  

De smarphone wordt uw persoonlijk assistent

Hoe werkt het? U richt uw toestel op een tekst en de app zal die voorlezen. Als u uw toestel niet juist richt zal de app u vertellen om het toestel juist boven het blad te houden. Daarnaast helpt de app ook bij alledaagse handelingen, zoals het vinden van de juiste vergaderlokaal. De app herkent ook mensen als u de smartphone naar hen richt. Als dat kennissen zijn van wie de naam is opgeslagen, dan zal de app dankzij gezichtsherkenning de persoon in kwestie herkennen.Dan krijgt u zoiets te horen: "Anna zit op twee meter van u. Ze lacht."

Ook vrijwilligers kunnen helpen

Andere apps roepen de hulp in van vrijwilligers.  Zo werkt 'Be My Eyes' meer als een 'community'. De app verbindt 53.000 blinde personen met 808.000 vrijwilligers. Als een blinde persoon op een locatie zit en hij of zij heeft hulp nodig, dan kan die hulp inroepen van een vrijwilliger die aan de andere kant van de wereld zit. De app maakt een videoverbinding en de vrijwilliger kan de blinde vertellen wat hij ziet.

Steeds meer apps helpen

Ondertussen werken onderzoekers verder aan manieren om het leven van blinde personen te verbeteren, maar feit is dat de apps en smarphones op hun manier een serieuze bijdrage leveren. Zo is er ook Voicedream Reader, met deze app kan u PDF- en Word-documenten laten voorlezen.

Taptap See is dan weer een app die u helpt alledaagse producten te herkennen. Colorsay zal voor u kleuren herkennen door ze voor te lezen. Daarnaast zijn er nog tal van andere apps die niet allemaal even goed werken.

Meest gelezen