Video player inladen...

"Het is alsof Trump Bannon heeft neergeschoten in de tuin van het Witte Huis"

De Amerikaanse president Donald Trump is woedend op zijn voormalige topadviseur Steve Bannon. Die laatste deed enkele rake uitspraken over de Trumps in een nieuw boek over het Witte Huis dat volgende week verschijnt. Amerikacorrespondent Björn Soenens besprak de mogelijke gevolgen in "Het Journaal".  

"De emmer der vernederingen is overgelopen voor president Trump", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. Trump reageerde in een officieel bericht furieus op de uitspraken van zijn voormalige topadviseur Steve Bannon in het boek "Fire and fury: inside the Trump White House" van Michael Wolff. Bannon zei enkele lelijke dingen over de president en zijn zoon Donald Jr.

"Trump wordt in het boek echt door de mangel gehaald," zegt Björn Soenens. "Maar de achterban van Bannon is precies dezelfde als die van Trump. Als ze moeten kiezen, dan gaan ze uiteraard de president steunen."

"Zelfs de conservatieve media zijn er nu van overtuigd dat het afgelopen is met Steve Bannon. Het is alsof de president hem heeft neergeschoten in de tuin van het Witte Huis en er vervolgens over is gereden met een tank. Je ziet zelfs dat websites als Breitbart News eerder voor president Trump kiezen dan voor hun oprichter Steve Bannon."

De achterban van Bannon is dezelfde als die van Trump. Als ze moeten kiezen, gaan ze de president steunen. 

"Het beleid van Trump, zoals het "America first"-principe en het economisch nationalisme, is mede door Bannon uitgewerkt. Toch zal Trump dat beleid gewoon verderzetten, enkel Bannon zelf is aan de kant gezet." 

Vervelende kwast

Volgens Soenens is de Republikeinse Partij Bannon liever kwijt dan rijk. "Ik kan me voorstellen dat de leden van de Republikeinse Partij heel blij zijn dat Bannon aan de kant is gezet, want ze vonden hem al een vervelende kwast toen hij topadviseur was in het Witte Huis. Het was nog erger toen Bannon het Witte Huis verlaten had en de controversiële Roy Moore naar voren schoof als Senaatskandidaat." Moore lag toen zwaar onder vuur in Alabama, onder meer omdat hij beschuldigd was van aanranding. 

Met het oog op de Congresverkiezingen in november, heerste de vrees dat Bannon nog meer kandidaten naar voren zou schuiven die tegen de belangen van de Republikeinse Partij ingaan. "De vraag is nu, zal Bannon doorgaan met zijn initiatieven en gedwarsboomd worden of zijn ze definitief van hem af?"

Meest gelezen