Video player inladen...

Parket eist 2 jaar cel voor Brusselse rapper die rellen aangestookt zou hebben

Het parket eist twee jaar cel voor de Brusselse rapper die ervan wordt verdacht aanstoker te zijn van de rellen in Brussel na de voetbalwedstrijd Ivoorkust-Marokko. Vóór de rellen had hij in een Facebookbericht aangekondigd dat ze de Lemonnierlaan zouden vernielen. Zelf ontkent hij alles: "Mijn boodschap was om plezier te maken".

Na de voetbalmatch tussen Ivoorkust en Marokko op zaterdagavond 11 november kwam het tot grote rellen in het centrum van Brussel. Een driehonderdtal jongeren beschadigden winkels, woningen en auto's. 

Enkele dagen later werd de Brusselse rapper van de groep Benlabel opgepakt. Aan de vooravond van de rellen had hij een Facebookbericht gepost, waarin hij aanspoorde om "alles in brand te steken aan de Lemonnierlaan na de wedstrijd Ivoorkust/ Marokko". Hij ondertekende het bericht met "Maroc City Gang". Na verhoor werd de verdachte meteen vrijgelaten. Het parket wou een krachtig signaal geven door de rapper niet aan te houden, maar wel rechtstreeks te dagvaarden. "Anders kan het nog maanden of jaren duren voor hij voor de rechtbank verschijnt", aldus het parket toen. 

De rapper moet zich nu voor de rechter verantwoorden voor schriftelijke bedreiging en het gebruik van elektronische communicatiemiddelen om schade te berokkenen. Als hij schuldig bevonden wordt, riskeert de rapper maximaal twee jaar cel en een boete van 19.200 euro. De rapper zelf ontkent zijn betrokkenheid bij de rellen. Hij ontkent niet dat hij aanwezig was op de locatie. 

"Mijn vrienden begrepen dat mijn boodschap er een was om plezier te maken, niet om op te roepen tot rellen", verklaart de rapper zelf in de rechtszaal. Maar het parket vindt dat hij had moeten weten dat zijn boodschap tot schade kon leiden. Er wordt twee jaar cel gevraagd voor de rapper.

Ook vijf anderen staan terecht

Naast de Brusselse rapper, staan ook vijf andere verdachten vandaag terecht voor de correctionele rechtbank in Brussel. De vijf werden na de rellen opgepakt. Ze worden verdacht van verschillende feiten zoals diefstal, gewapende weerspannigheid in bende en het bezit van verboden wapens.

Voor een 19-jarige jongen die ervan verdacht wordt een winkel geplunderd te hebben, vraagt het parket twee jaar. Hij ontkent niet dat hij bij de rellen aanwezig was, wél dat hij op de beelden te zien is. Voor een jongen van Marokkaanse afkomst wordt er drie jaar cel geëist. Hij wordt ervan verdacht een auto in brand gestoken te hebben. "Een strenge straf voor iemand die nog nooit in contact gekomen is het met de rechtbank", volgens zijn advocaat. Voor een vierde, vijfde en zesde verdachte wordt 36 maanden, 28 maanden en twee jaar cel gevraagd. Zij zouden onder meer met stenen naar de politie gegooid hebben en verkeerslichten vernield hebben. 

Meest gelezen