Wikimedia Commons

Wordt Bulgaars Pirin-park (Unesco) dra doorkliefd door skiliften?

In Bulgarije is er opnieuw heel wat ophef over plannen van de overheid om een tweede skilift aan te leggen in Pirin National Park, een site die uitgeroepen is tot UNESCO-werelderfgoed. Vanavond komen tegenstanders alvast op straat, maar mogelijk doen ook de voorstanders dat.

Pirin National Park (NP) werd in 1983 door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het park ligt in het bergachtige zuidwesten van Bulgarije en is ruim 400 vierkante kilometer groot. Het herbergt dichte bossen, wilde diersoorten (waaronder bruine beren en wolven) en ook tientallen ongerepte gletsjermeren.

Al jaren bestaan er plannen om het gebied verder commercieel te ontwikkelen. Momenteel is er bijvoorbeeld één skilift, maar die is overbevraagd en er staan lange wachtrijen. Projectontwikkelaars zouden ook graag het aanbod van hotels uitbreiden, zowel aan de rand van het park als in het park zelf.

Plannen voor tweede skilift

Onlangs heeft de Bulgaarse regering officieel groen licht gegeven voor aanpassingen aan het beheersplan voor Pirin NP. Dat zou volgens tegenstanders de deur openzetten voor de aanbouw van een tweede skilift. Het zou ook commerciële bosbouw mogelijk maken in ongeveer de helft van het park, en de aanleg van meer skiresorts.

Volgens de natuurorganisatie WWF zou de bestemmingswijziging het mogelijk maken dat Bansko, het skiresort aan de voet van de bergen (en aan de rand van het park), explosief kan groeien en tot 12 keer groter kan worden. Volgens het WWF kan er 113 km aan skiliften bijkomen en 333 km aan nieuwe skihellingen waarvoor veel bos gekapt zal worden.

Dit alles zou een zware last leggen op het hele park en zijn biodiversiteit. Tegenstanders zeggen dat het park in stukken wordt geknipt.

Europa's "budgetskihoofdstad" snakt naar uitbreiding

Bansko brengt door de vele toeristen momenteel heel wat geld in het laatje, en staat bekend als "Europa's budgetskihoofdstad" maar stuit in zijn huidige vorm, zonder uitbreiding, op zijn limieten.   

Milieuminister Neno Dimov liet weten dat een nieuwe skilift er enkel kan komen als Bansko een plan voorlegt, als er een publiek debat over is gevoerd, en de milieu-effecten goed bestudeerd zijn. Hij ontkent ook dat zowat de helft van het park zou worden aangetast, en zegt dat hij bereid is om de discussie met tegenstanders aan te gaan.

Dimov geeft wel toe dat er extra infrastructuur zou worden aangelegd in het park, maar zegt dat maar 2,6 procent van de parkoppervlakte zou beslaan, tegenover de 7,5 procent waar WWF het over heeft. Het gaat dan om resorts, hotels en sportcomplexen.

De netelige kwestie kan een schaduw werpen op Bulgarijes voorzitterschap van de Europese Unie, dat net is ingegaan. Bulgarije zou met de bestemmingswijziging immers ingaan tegen de Europese regels.

Ik ben klaar om de vragen van milieu-activisten te beantwoorden

Milieuminister Dimov

Bulgaren komen op straat

De kwestie is momenteel weer "hot" in Bulgarije, in die mate dat er vanavond verschillende protesten gepland staan. Op Facebook is opgeroepen tot protesten in onder meer de hoofdstad Sofia, en in steden als Plovdiv en Varna. Tegenstanders eisen dat de beslissing wordt teruggetrokken, en willen dat Milieuminister Neno Dimov opstapt.

Eerder schaarde ook celebrity en klimaatcampaigner Leonardo DiCaprio zich met zijn Foundation achter de protesten. "Help ons mee om eeuwenoude bossen in Pirin te redden en te vrijwaren van een uitbreiding van skiliften en houthakkers", twitterde hij.   

Tegelijk zouden de voorstanders van de plannen, onder wie veel lokale inwoners van Bansko, wel eens een tegenbetoging kunnen houden. De burgemeester heeft hen alvast opgeroepen om naar buiten te komen.

Wikimedia Commons

Meest gelezen