AP

Cate Blanchett juryvoorzitter van het Filmfestival van Cannes

De Australische actrice Cate Blanchett is de juryvoorzitter van het Filmfestival van Cannes dit jaar. Dat heeft de organisatie aangekondigd. De 71e editie van het festival vindt plaats van 8 tot en met 19 mei. 

Blanchett (48) zet zich in de nasleep van #metoo mee in voor het "Time's up"-hulpfonds om slachtoffers van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag onder meer financieel te ondersteunen. Ze was ook een van de eerste actrices die zich uitspraken over het schandaal rond producer Harvey Weinstein. 

Cate Blanchett is pas de 12e vrouw die voorzitter van de festivaljury wordt, 4 jaar na de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion.  "We zijn erg blij dat we zo'n uitzonderlijke, getalenteerde en gepassioneerde artiest mogen verwelkomen", zeggen Pierre Lescure en Thierry Fremaux van het festival.  Blanchett is erg blij met haar aanstellling. "Ik kom al jaren naar Cannes als actrice en als producer, voor gala-avonden en voor films die in de competitie zitten. Maar dit is de eerste keer dat ik enkel kom om te genieten van de overvloed aan films op dit grote festival." 

De actrice won Oscars voor haar vertolkingen in "Blue Jasmine" en in "The aviator".  Ze was ook te zien in films als "Carol", "The monuments men", "The curious case of Benjamin Button" en "Elizabeth: The Golden Age". Als juryvoorzitter in Cannes volgt ze regisseur Pedro Almodovar op. De Gouden Palm was vorig jaar voor "The square" van Ruben Ostlund. 

Meest gelezen