"CEO van Intel verkocht voor 25 miljoen dollar aan aandelen na info over veiligheidslek"

De CEO van Intel, Brian Krzanich, zou vorig jaar een groot deel van zijn aandelen verkocht hebben, toen hij al op de hoogte was van de ernstige veiligheidsproblemen bij vrijwel alle computerchips. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC op basis van verschillende bronnen. Krzanich wordt beschuldigd van handel met voorkennis. 

Gisteren maakte de gespecialiseerde technologiewebsite The Register bekend dat wereldwijd miljoenen computers kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen, door een probleem in de hardware van alle recente computerchips van Intel, AMD en ARM. De fabrikanten zouden zelf al in juni op de hoogte gebracht zijn van de problemen door onderzoekers van Google, blijkt nu. Dat zou betekenen dat topman Brian Krzanich van Intel zijn aandelen verhandelde met voorkennis. 

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC verkocht Krzanich in november 644.135 aandelen en daarna nog eens 245.743, samen goed voor een bedrag van 25 miljoen dollar. Hij bezit nu nog "slechts" 250.000 aandelen, het toegelaten minimum volgens de regels van computerchipfabrikant Intel. Krzanich verkocht zijn aandelen ook aan een nipt lagere verkoopprijs per aandeel dan gemiddeld. 

Intel weerlegt de beschuldigingen

Intel reageerde al op de beschuldigingen door te zeggen dat de transacties van Krzanich zijn verlopen via een “geautomatiseerd verkoopproces” en dus niets te maken hebben met problemen in de computerchips. Bij zo’n automatisch verkoopproces wordt de verkoop van aandelen op voorhand vastgelegd om te vermijden dat CEO’s kunnen worden beschuldigd van handel met voorkennis. Maar volgens CNBC is het automatische proces pas eind oktober opgesteld, 4 maanden nadat de problemen intern bekend waren. 

Oplossing voor veiligheidslek kan computer vertragen

Het veiligheidslek in de computerchips kan enkel gedicht worden via een update van het besturingssysteem. Experts waarschuwden al dat die update kan leiden tot een prestatieverlies van het werkgeheugen tot 30 procent. Dat bleek na tests op het besturingssysteem Linux. Het is wel nog niet duidelijk hoe ernstig het veiligheidslek precies is en welke impact de update zal hebben op de prestaties van Windows en macOS.

Intel houdt alle details voorlopig geheim om te vermijden dat cybercriminelen misbruik kunnen maken van die info. Er wordt momenteel nog volop gewerkt aan een oplossing. Die zou er volgens Intel volgende week komen.

Meest gelezen