Doel 3 stil door problemen met beton, FANC: "Electrabel heeft onvoldoende onderhoud gedaan"

Kerncentrale Doel 3 ligt langer dan voorzien stil door problemen met het beton in het niet-nucleaire gedeelte. Volgens het nucleaire controleorgaan FANC is het beton niet voldoende onderhouden door uitbater Electrabel. Dat schrijft Le Soir en is bevestigd aan onze redactie. Electrabel begrijpt naar eigen zeggen de verwijten niet.

Doel 3 werd in september stilgelegd voor onderhoud. Daarbij stelde Electrabel zelf vast dat er problemen waren met het beton van een bunker in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor.

Het beton bleek er "gedegradeerd" op verschillende plaatsen, onder meer aan het plafond en de muren. Daarop verwittigde Electrabel het FANC, dat besliste om de reactor verder stil te laten leggen tot de problemen met het beton zullen zijn hersteld. Dat was op zich al geweten, maar nu wijst FANC op gebrekkig onderhoud door de uitbater.

"Beton niet voldoende onderhouden"

De betonstructuur is kennelijk aangepast door stoom dat ontsnapt is. Dat er stoom ontsnapt, is normaal. "Het probleem is dat die stoom nefaste gevolgen kan hebben voor de staat van het beton. Dus moet dat gecontroleerd en onderhouden worden. Dat was hier kennelijk niet het geval", zegt een FANC-woordvoerder aan VRT NWS.

"Het beton was niet voldoende onderhouden en dat heeft ertoe geleid dat de betondegradatie verder is kunnen evolueren. En dat is de verantwoordelijkheid van uitbater van Electrabel", klinkt het. De energiemaatschappij werkt volgens het FANC goed mee om het probleem op te lossen.

Groen-fractieleider Kristof Calvo vindt het goed dat het FANC Electrabel op de vingers tikt. "Maar eigenlijk zou het zover niet hoeven te komen", zegt Calvo. "Ik begrijp echt niet dat een groot bedrijf als Electrabel nonchalant omspringt met het onderhoud van een kerncentrale. Gaan we zulke verwaarloosde centrales verlengen?", vraagt Calvo zich af, verwijzend naar het pleidooi van N-VA om de kernuitstap uit te stellen.

"Geen gevaar"

Volgens het FANC is er geen gevaar voor de veiligheid. Het aangetaste beton bevindt zich in het niet-nucleaire gedeelte, in een bunker met noodsystemen van de tweede graad. Bovendien ligt de kernreactor tot nader order stil. Daarnaast is het beton in de andere kernreactoren ook gecontroleerd en van "een aanvaardbaar niveau" bevonden.

De herstellingswerkzaamheden aan het beton in Doel 3 zijn intussen nog bezig. Electrabel hoopt in april klaar te zijn. Maar het is uiteindelijk het FANC dat groen licht zal moeten geven en het controleorgaan wil zichzelf geen datum opleggen.

Electrabel: "Inspecties gebeuren op afgesproken tijdstippen"

Electrabel heeft intussen gereageerd dat het de verwijten van het FANC niet begrijpt. "We voeren regelmatig revisies door van de reactoren", woordvoerder Olivier Desclée. "Die inspecties op bepaalde tijdstippen zijn lang op voorhand afgesproken. Waarom wordt ons dan onvoldoende onderhoud verweten?", klinkt het bij de uitbater van de kerncentrales.

Het bedrijf bevestigt dat tijdens zo'n inspectie is gebleken dat betonwerken nodig zijn. "Hadden we dat vroeger moeten doen, dan hadden we dat wel gedaan", verzekert de zegsman.

Meest gelezen