Video player inladen...

Dow Jones voor het eerst over de 25.000 punten

De Dow Jones, de belangrijkste beursindex op Wall Street, heeft de kaap van 25.000 punten overschreden. Nog geen jaar geleden bereikte de Dow Jones de piek van 20.000 punten. Het enthousiasme van de beleggers was ook voelbaar op de Brusselse beurs.

Opnieuw een record en een belangrijke mijlpaal voor de oudste Amerikaanse aandelenindex. Sinds de verkiezing van Donald Trump in november 2016 zijn de Amerikaanse beurzen begonnen aan een dolle rit en die rit is nooit meer gestopt.

De beleggerseuforie kwam er dankzij de hoop op een mix van infrastructuurwerken en belastingverlagingen voor bedrijven die Trump had beloofd. En die belastinghervorming is ook al afgeklopt. Tegelijk kunnen veel bedrijven, gestuwd door een wereldwijde groei van de economie, de hoge verwachtingen ook inlossen. (Lees verder onder de grafiek).

In de slipstream van de Dow Jones-index ging vandaag ook de Brusselse beurs hoger. De Bel20-index steeg 1,31 procent tot 4.057,92 punten. Van de twintig aandelen die meetellen voor de berekening van de graadmeter wonnen er negen meer dan 1,50 procent.

25.000 punten is een symbolische mijlpaal

"De Dow Jones staat op het hoogste niveau ooit. Dat is niet nieuw. Sinds begin 2017 heeft de Dow Jones al 74 keer een recordhoogte bereikt, maar vandaag wordt de symbolische grens van 25.000 punten gegaan. Dat is een waanzinnige groei. Vorig jaar ging de Dow Jones voor het eerst door de grens van 20.000 punten gegaan", zegt Michaël Van Droogenbroeck.

De Amerikaanse economie is met andere woorden in een jaar tijd met 25 procent gegroeid. "De Europese beurzen doen het vandaag ook heel goed, maar de recordhoogtes van Wall Street zijn nog veraf. De recordhoogtes op de beurzen is eigenlijk de vertaling van de economische groei die er dit jaar wordt verwacht", besluit Van Droogenbroeck.

Video player inladen...

Meest gelezen