Gigantische schilderijlijst van 150 meter verrijst aan skyline van Dubai

De skyline van Dubai heeft er sinds begin dit jaar een gigantisch monument bij: het Dubai Frame, een lege schilderijlijst van zo maar even 150 meter hoog. Maar de feestelijkheden werden overschaduwd door een felle discussie met de architect. "Ze hebben mijn project gestolen."

Vier jaar is er aan gewerkt, maar op 1 januari kon het nieuwe pronkstuk van Dubai officieel worden geopend. Het Dubai Frame - zoals het monument heet - is behoorlijk indrukwekkend en bestaat uit twee torens van 150 meter hoog met daartussen een lange brug van zo'n 90 meter. 

De schilderijlijst is echter meer dan enkel een pronkstuk. Het monument kan ook worden bezocht. Aangezien de brug volledig uit glas bestaat, lijkt het dat je aan het wandelen bent in de lucht. Op het gelijkvloers is er een museum over de geschiedenis van de Emiraten.

Gestolen

En toch is niet alles rozengeur en manenschijn. De feestelijkheden op 1 januari werden overschaduwd door de afwezigheid van de bevoegde architect Fernando Donis. Hij won in 2008 een wedstrijd met het ontwerp van de schilderijlijst. Alles zag er goed uit, maar toen doken er problemen op tussen de architect en de autoriteiten.

Dubai verplichte de man om een contract te ondertekenen waarmee hij afstand zou nemen van zijn intellectuuel eigendomsrecht. Hij zou het monument ook niet als zijn eigen project mogen promoten. De architect weigerde, waarop Dubai met een ingenieursbedrijf in zee ging. "Ze hebben mijn project gestolen, veranderd en gebouwd zonder mij", zegt Donis aan The Guardian. "Dit is exact zoals ik het mij had voorgesteld. Ik had er graag deel van uitgemaakt."

Niet hoogste monument

Met zijn 150 meter is de Dubai Frame zeker niet het hoogste monument van Dubai. Dat blijft nog steeds de wolkenkrabber Burj Khalifa met 828 meter. 

Meest gelezen