Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Franse politie had info om IS-aanslag in kerk te verijdelen, maar deed er niets mee"

De Franse inlichtingendiensten hebben volgens de Franse onderzoekssite Mediapart een grote flater begaan aan de vooravond van de IS-aanslag op een priester in een kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray in 2016. Een agent had informatie over een nakende aanslag in de kerk, maar door de bureaucratie geraakte de informatie niet bij de juiste antiterreurcel. "Achteraf werden documenten vervalst om de zaak te verdoezelen", meldt correspondent Frank Renaut.

De Franse inlichtingendiensten lijken in nauwe schoentjes terecht te komen door de onthulling van de Franse onderzoekssite Mediapart over het antiterrorisme-onderzoek naar de moord in de kerk van Saint-Etienne du Rouvray.

Op 26 juli 2016 gijzelden de 19-jarige IS-terroristen Adel Kermiche en Abdelkrime Petitjean vijf mensen in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvroy. De 85-jarige priester werd de keel overgesneden en stierf ter plekke. Een andere gijzelaar raakte zwaargewond. De antiterrreurpolitie maakte de gijzelinsactie ongedaan en schoot de twee daders dood.

Uit onderzoek van Médiapart blijkt dat een agent die onderzoek deed naar terrorisme enkele dagen voor de aanslag een bericht had opgevangen van Adel Kermische over een nakende aanslag.

"De agent had een audioboodschap opgevangen waarin Kermische liet weten dat hij met een mes een kerk wilde binnendringen en hoofden af wilde snijden", zegt correspondent Frank Renout.

Politie heeft documenten vervalst om de schuld niet te krijgen, meldt Mediapart

Frank Renout

"De brigadier gaf de informatie door, maar de boodschap bereikte nooit diegenen die in actie zouden moeten komen. De politieman mocht niet zelf alarm slaan bij de speciale inlichtingendiensten. Zijn informatie moest eerst langs vier van zijn eigen superieuren. Maar de meeste waren op vakantie en de enige die er wel was, was overbelast. Dat schrijft de Franse onderzoekssite Mediapart na zes maanden onderzoek te hebben gedaan naar de moord op de priester Hamel in Saint-Etienne-du-Rouvray."

De politie was vooraf op de hoogte voor de plannen van de aanslag en had kunnen ingrijpen, maar de informatie werd niet doorgegeven en er gebeurde niets. "Achteraf werden documenten vervalst, zegt Mediapart, zodat de politiedienst de schuld niet kon krijgen. Geen enkele van de betrokken politiediensten wil reageren op de beschuldigingen", besluit Renout.

De Franse president Macron heeft een jaar na de aanslag een speech gegeven op een herdenkingsplechtigheid.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen