Franse president Macron wil "fake news" aan banden leggen tijdens verkiezingen

Macron belooft nieuwe wetgeving die desinformatie op sociale media moet inperken om "de democratie te beschermen". Er moet ook meer duidelijkheid komen over wie bepaalde internetsites financiert.

President Macron zei dat tijdens zijn eerste nieuwjaarstoespraak voor de pers in het Elysée in Parijs. "Als we de liberale democratieën willen beschermen, moeten we sterke en duidelijke regels hebben", zei Macron. 

Concreet wil hij de Franse mediaregulator CSA meer slagkracht geven om op te treden tegen "elke poging tot destabilisering" door tv-stations die gecontroleerd of beïnvloed worden door buitenlandse mogendheden. Websites zouden duidelijkheid moeten verschaffen over hoe en door wie ze gefinancierd worden.

Macron is zelf het slachtoffer geweest van "fake news" tijdens de verkiezingscampagne begin dit jaar. Zo werden er kort voor een debat met de extreemrechtse tegenkandidate Marine Le Pen op sociale media geruchten verspreid als zou hij geld hebben verstopt in belastingparadijzen. Een andere website beweerde dat de campagne van Macron gefinancierd zou worden door Saudi-Arabië. Beide berichten bleken achteraf niet te kloppen.

De campagnestaf van Macron wees toen de Russische staatszender Sputnik en Russia Today met de vinger inzake desinformatie in een poging om de Franse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

De plannen van Macron om op te treden tegen "fake news" hebben alvast kritiek gekregen van Marine Le Pen van het Front National. "Wie zal bepalen welk nieuws correct is? Rechters? De regering?", waarschuwt ze.

 

Meest gelezen