AP2008

Hugo Boss ontdekt "moderne slavernij" bij onderaannemers in Zuid-India

Het Duitse merk van luxeproducten heeft die praktijken ontdekt bij een onderaannemer in de Indiase deelstaat Tamil Nadu. Het zou overigens een praktijk zijn die op grote schaal wordt toegepast in de Indiase textielfabrieken.

Volgens de Britse krant The Guardian heeft Hugo Boss zelf de wantoestanden bekendgemaakt. Dat gebeurt in het kader van onderzoeken die internationale modebedrijven de laatste jaren zelf uitvoeren in hun productielijnen in Zuid-Azië, nadat ngo's daar eerder wanpraktijken en sociale uitbuiting hadden vastgesteld.

De onderaannemer Best Corporation zou grote aantallen jonge werkneemsters in de textielfabrieken in Tamil Nadu binnen de muren van het complex houden. Ze zouden ook geen contact met de buitenwereld mogen hebben via mobiele telefoons. Als ze dan wel eens naar de markt mogen, moet dat steevast in gezelschap van bewakers.

Het bedrijf geeft toe dat de jonge vrouwen soms tot vier jaar in de fabrieken wonen en niet zonder bewakers naar buiten mogen, maar volgens het bedrijf is dat om die vrouwen te behoeden voor de onveiligheid buiten.   

De speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor moderne slavernij Urmila Bhoola waarschuwt er echter voor dat die vrouwen in de fabrieken erg kwetsbaar zijn voor uitbuiting en seksueel misbruik. Het Hooggerechtshof van de staat Tamil Nadu, in het zuidoosten van India, zegt dat het vasthouden van werknemers illegaal is en roept de overheid op om daartegen op te treden.

AP

Kledingmerken reageren erg verschillend

Best levert ook toe aan merken als Next en Mothercare. Volgens Mothercare is de situatie van de werkneemsters sinds 2014 fors verbeterd, maar dat zou niet blijken uit het onderzoek van The Guardian. Next zegt dat het geen weet heeft van problemen.

De keten Debenhams, die samenwerkt met andere Indiase textielfabrieken die ook vrouwen opsluiten, zegt dat ze de zaak zal onderzoeken. Primark wil niet bevestigen dat het kleding laat maken bij Best, maar aanvaardt een verantwoordelijkheid voor de behandeling van de werkneemsters.

Er zijn overigens nog tal van andere wantoestanden in de textielsector in Zuid-India. Zo worden veel werknemers niet op tijd betaald en als het gaat om mensen uit lagere kasten of "dalits" (kastelozen), dan krijgen die soms jarenlang geen loon uitbetaald. Uitbuiting, gevaarlijk werk en seksueel misbruik zijn algemeen schering en inslag in andere textiellanden in Azië zoals Bangladesh en Cambodja.

Meest gelezen