Video player inladen...

VRT-journalisten vast in de Alpen: "Voorlopig geen skipret, wel lawinegevaar"

Wie deze kerstvakantie een skireis boekte naar de Alpen, heeft de voorbije dagen niet veel op de latten gestaan. Er ligt te veel sneeuw op de pistes, waardoor veel pistes gesloten zijn. Er dreigt lawinegevaar en daarom zijn verschillende dorpen afgesneden van de buitenwereld. Ook voor collega's Goedele Wachters, Sven Pichal en Koen Wauters loopt de vakantie niet helemaal zoals gepland.

Goedele Wachters in Zwitserland: "Iglo bouwen in plaats van skiën"

Journaalanker Goedele Wachters is op vakantie in het Saastal in Zwitserland. "Maar de skiliften zijn allemaal dicht, want er is te veel sneeuw gevallen. En ook de toegangswegen naar het dal zijn dicht. Het is afwachten of we morgen naar huis zullen kunnen vertrekken", vertelt ze.  Maar voor elk probleem is er een oplossing: in plaats van op de latten te kruipen, wordt er met man en macht gewerkt aan een iglo. "Ook gezellig en winters, toch?", aldus Wachters.

Video player inladen...

Sven Pichal in Zwitserland: "Wandelingen en gezelschapsspelletjes"

Ook Radio 2 -"Inspecteur" Sven Pichal is op vakantie in Zwitserland, in een zijdal van het Rhônedal. "De ene toegangsweg naar hier is vrij nauw en smal, en die wordt wel vaker afgesloten. Dat is nu ook het geval omdat het risico op lawines té groot is geworden. De voorbije dagen is er al sneeuw van de bergflanken op de wegen terechtgekomen", vertelt hij.

"Hier kreunen de daken onder ruim één meter sneeuw. Het skigebied is niet toegankelijk, wat vrij uitzonderlijk is voor deze tijd van het jaar. Maar het heeft hier dan ook weken onafgebroken gesneeuwd. Enkel op nieuwjaar was het even droog, en vandaag is het beginnen te regenen. Voorlopig houden we het hier op voorzichtige wandelingen en gezelschapsspelletjes."

Video player inladen...

Koen Wauters in Frankrijk: "Wat met de vakantie-uittocht?"

Ook wetenschapsjournalist Koen Wauters vertoeft in de Alpen, in de buurt van de populaire Franse skioorden Tignes en Val d'Isère. "De voorbije twee dagen heeft het hier ongelofelijk hard gesneeuwd. Gisteren stond er daarbij ook een strakke wind. Daardoor kan er niet geskied worden. De enige uitvals­weg naar het dorp is afgesloten door een sneeuwmuur en afspanningsdraad: niemand komt erin of eruit", vertelt hij. "Benieuwd hoe de vakantie-uittocht hier komend weekend zal verlopen."

Video player inladen...

Frank Deboosere: "Beterschap op komst"

Weerman Frank Deboosere voorspelt beter weer voor de komende dagen. "Vannacht zal het nog moeilijk zijn, maar de komende uren en dagen wordt het droger en een stuk zachter, zeker in de Franse Alpen. In de loop van het weekend zou de zuidkant van de Alpen wel een nieuwe laag sneeuw kunnen krijgen." Het gevaar op lawines en overstromingen blijft wel bestaan.

Meest gelezen