Video player inladen...

Amerikaanse oostkust kreunt onder zware sneeuwstorm

Langs de Amerikaanse oostkust wil de winter van geen wijken weten. Op dit ogenblik woedt er een zware sneeuwstorm. Amerikaanse meteorologen waarschuwen voor een "bomb cyclone", een soort sneeuworkaan die de kustlijn zal bestoken.  Het openbaar leven ligt zo goed als lam.

Scholen en openbare diensten dicht,  duizenden vluchten geannuleerd of met grote vertragingen.  De Amerikaanse oostkust blijft in de greep van extreem winterweer.  De bijtende kou begon op Kerstmis, sindsdien steeg het kwik niet meer boven het vriespunt.

En nu krijgen de Amerikanen er een hevige sneeuwstorm bovenop.  Een storm die langs de kustlijn van zuid naar noord zal trekken.  Weerkundigen waarschuwen voor wat zij een "bomb cyclone" noemen, dat is een sneeuworkaan. Er wordt minstens dertig centimeter sneeuw voorspeld, en die zal niet gauw smelten, want na de sneeuwstorm gaan de temperaturen opnieuw de dieperik in.

Niet iedereen kan zich tegen de kou beschermen.  In zo'n  65.000 huizen en bedrijven is de stroom uitgevallen.

De Amerikanen voelen de gevolgen van het  winterweer ook in hun portemonnee. De prijzen voor stookolie en aardgas blijven stijgen.  Sommige raffinaderijen zijn niet bestand tegen de winterkou en moeten de productie opschorten.

Er zijn dus zorgen over de energiebevoorrading. De Verenigde Staten worden tijdelijk en gedeeltelijk afhankelijk van diesel en stookolie die door enorme tankers wordt aangevoerd vanuit Europa. Al moeten die tankers veilig kunnen aanmeren.  Dat is niet evident bij aanhoudende vorst.  In de havens van New York, Boston en Philadelphia proberen ijsbrekers dag en nacht de vaargeulen open te houden.

Er komt voorlopig geen einde aan het strenge winterweer langs de Amerikaanse oostkust.  Na de sneeuwstorm volgt er opnieuw hevige vorst, minstens tot na het weekend. In onder meer New York City is intussen de noodtoestand uitgeroepen.

Video player inladen...

Meest gelezen