Leuvens bedrijf ontwikkelt revolutionair geneesmiddel tegen MS

Rewind Therapeutics, een biotechbedrijf uit Leuven, werkt aan een geneesmiddel dat multiple sclerose (MS) echt moet genezen. De huidige geneesmiddelen bestrijden alleen maar de symptomen.  

MS is een chronische ziekte van het zenuwstelsel die vooral vrouwen en jongvolwassenen treft. In België zouden ongeveer 10.000 mensen de ziekte hebben. Wetenschappers beschouwen MS als een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem van het lichaam gezond weefsel aanvalt. In het geval van MS is dat myeline, een witte stof die als een isolerend laagje rond de zenuwbanen ligt. Myeline zorgt voor een goede geleiding van zenuwprikkels tussen hersencellen en andere lichaamscellen. Bij MS-patiënten is de stof beschadigd, waardoor de prikkels niet goed geleid worden.

Belangstelling van farmareuzen

De meeste geneesmiddelen die tegen MS bestaan, kunnen de aantasting van de myeline alleen maar afremmen.  Rewind Therapeutics werkt aan een middel dat de myeline herstelt en de ziekte echt geneest. Het initiatief van het Leuvense biotechbedrijf, dat momenteel nog in de kinderschoenen staat, kan alvast op veel belangstelling rekenen. Volgens de krant De Tijd hebben het Duitse Boehringer Ingelheim en het Amerikaanse Merck via investerings­fondsen 15,2 miljoen euro in het initiatief gestoken. Dat bewijst dat het vertrouwen in het Leuvense biotechbedrijf groot is.     

Meest gelezen