AP

Meryl Streep: "Ik wil vooral iets horen over de stilte van Melania en Ivanka Trump"

"Ik wil vooral iets horen over de stilte van Melania Trump. Zij heeft zoveel waardevols te vertellen. Net als Ivanka." Dat zegt actrice Meryl Streep in een interview met The New York Times, wanneer haar de vraag gesteld wordt waarom ze niet meteen reageerde na het bekend raken van het schandaal rond Harvey Weinstein. 

In het gesprek met Tom Hanks en Meryl Streep over #metoo en over hun nieuwe film "The post" (over de Pentagon Papers, een geheim rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie over de politieke en militaire inmenging van de VS in Vietnam tussen de jaren 1945 en 1967) zegt de journalist dat het publiek zich afvroeg: "Wat gaat Meryl Streep zeggen?". Streep is een toonaangevende actrice in Hollywood. Ze viel begin vorig jaar op tijdens de uitreiking van de Golden Globes met een speech waarin ze fel uithaalde naar de Amerikaanse president Trump

Streep beseft dat het publiek een reactie van haar verwachtte. "Ik ontdekte het op een vrijdag en ging naar huis, naar mijn eigen leven.  Toen zei iemand dat ze op "Morning Joe" aan het roepen waren dat ik nog niet gereageerd had. Ik zit niet op Twitter en ook niet op Facebook. Ik moest echt nadenken. Dit onderlijnde mijn eigen gevoel van onbenulligheid. Hij was een kwaadaardige en dubbelzinnige persoon, maar tegelijk heeft hij zulk prachtig werk gemaakt. Je maakt zelf films. Je denkt dat je alles weet over iedereen. Maar er is zoveel geroddel en je weet eigenlijk niets. Mensen zijn op een bepaald niveau zo ondoorgrondelijk. En het is een shock.  Sommige van mijn favoriete mensen zijn neergehaald door heel deze situatie, maar hij is niet een van hen."

Toch bijt de actrice ook van zich af. "Ik wil niets horen over mijn stilte. Ik zou graag iets horen over de stilte van Melania Trump (ook haar echtgenoot de Amerikaanse president Trump is niet onbesproken, nvdr). Ik wil haar horen. Zij heeft zoveel waardevols te vertellen. Net als Ivanka (de dochter van Trump). Ik wil dat zij nu spreekt."

Belga

In het gesprek heeft Streep het in bedekte termen ook over haar eigen #metoo-ervaringen. "Ook ik heb dingen meegemaakt, toen ik jong en mooi was. Nu word ik niet meer lastiggevallen. Maar vroeger, toen iedereen aan de cocaïne zat, was er veel uitgesproken gedrag dat niet te vergoelijken valt. Maar nu die mensen ouder en nuchter zijn, moet er ook ruimte zijn voor vergiffenis. Ik wil niemands volwassen leven vernietigen. Maar ik denk wel dat we een manier moeten vinden om samen te werken en dat we moeten weten dat het voor mannen beter is dat ze ons respecteren als gelijken." 

Meryl Streep won Oscars voor haar vertolkingen in "The Iron Lady", "Sophie's choice" en "Kramer vs. Kramer". 

Meest gelezen