JORIS VAN GENNIP

Natuurrampen maken van 2017 duurste jaar ooit voor verzekeringssector 

135 miljard dollar: zoveel hebben verzekeraars wereldwijd uitgegeven om de schade te vergoeden die orkanen en andere natuurrampen wereldwijd hebben aangericht. De totale schade -  de niet-verzekerde inbegrepen - wordt nog een pak hoger geraamd, op 310 miljard dollar.

Herverzekeraar Munich Re heeft berekend wat het jaar 2017 wereldwijd  gekost heeft aan de verzekeringssector. De 135 miljard dollar verzekerde schade is bijna drie keer meer dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar.  Het is ook vijf procent meer dan de recordjaren 2005 en 2011. De totale schaderaming ligt nog een pak hoger, op 310 miljard dollar, want amper 41 procent van de schade van natuurrampen is verzekerd. 

De recordschade is vooral te wijten aan het orkaanseizoen in de Verenigde Staten en op de Caraïben. Drie zware orkanen - Harvey,  Irma en Maria - hebben daar een ravage aangericht van in totaal 215 miljard dollar. Ook de aardbevingen in Mexico en overstromingen in Zuidoost-Azië hebben hun aandeel in het record.  

Munich Re telde 710 natuurrampen, waarbij zo'n 10.000 mensen zijn omgekomen. Ruim een kwart van hen liet het leven bij de overstromingen in Zuidoost-Azië.

Meest gelezen