Olympisch bestand: geen militaire oefeningen Zuid-Korea en VS tijdens Winterspelen in Pyeongchang

Er lijkt een kortstondige olympische dooi aan de gang in Korea. De Verenigde Staten en Zuid-Korea zullen tijdens de Winterspelen in februari geen militaire oefeningen houden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Na telefonisch overleg hebben president Trump en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in besloten om in februari geen gemeenschappelijke militaire oefeningen te houden. Dat moet provocaties vermijden van het stalinistische regime in Noord-Korea tijdens de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, tussen 9 en 25 februari. Wel gaat het om een uitstel en geen afstel. Volgens VS-minister van Defensie James Mattis zullen de geplande oefeningen kort na het einde van de Winterspelen beginnen.

Tegelijk heeft Washington aangekondigd dat het een hoge delegatie gaat sturen naar Pyeongchang en die zal ook leden van de familie van president Trump omvatten. Namen zijn er echter nog niet genoemd.

Bovendien laat president Trump zich verrassend positief uit over de onderhandelingen die Noord- en Zuid-Korea binnenkort gaan voeren. Die komen er na een uitnodiging door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en slaan ook op de Olympische Winterspelen.

Zo zou een koppel van Noord-Koreaanse kunstschaatsers deelnemen aan de Winterspelen. Het zijn de enige Noord-Koreaanse sportlui die daarvoor geselecteerd zijn. Zuid-Korea wil hen ontvangen, maar het is nog niet zeker of ze effectief zullen komen. Door die deelname zou Noord-Korea wellicht minder geneigd zijn om provocaties te ondernemen tijdens de Winterspelen, die het internationale imago van het democratische Zuid-Korea versterken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Gevaarlijkste dreiging voor Japan sinds 1945"

Iets minder positief klonk het vandaag bij de Japanse premier Shinzo Abe. Volgens hem vormt het Noord-Koreaanse programma van kernwapens en raketten "de ernstigste bedreiging voor de nationale veiligheid van Japan sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog".

Het kan ook anders, zegt Abe: "Noord-Korea heeft hardwerkende mensen en bodemrijkdommen. Ze kunnen hun land rijker maken als ze de juiste beslissingen nemen."

Hoe dan ook wil Abe dat Japan zich beter kan beschermen tegen de dreiging van Noord-Korea, onder meer door het opvoeren van de bewapening en een afzwakking van artikel 9 van de grondwet, dat geweld verbiedt als oplossing voor diplomatieke problemen. De voorbije jaren heeft Japan steeds meer geld uitgetrokken voor defensie.

Abe wil nu ook eigen Japanse raketafweersystemen en een helikopter­vliegdekschip ombouwen zodat het ook verticaal opstijgende gevechts­vliegtuigen van Amerikaanse makelij, de F-35's of Joint Strike Fighters, kan opstellen. China is dan weer zeer verontrust over die stappen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen