archieffoto "Carmen"
AP

"Carmen" krijgt in Italië alternatief einde om geweld tegen vrouwen aan te klagen

Dit weekend gaat in Firenze een opvoering van de opera "Carmen" in première met een opmerkelijk alternatief einde. Niet Carmen wordt vermoord door Don José, maar Carmen vermoordt zelf Don José. Volgens het operahuis is het de eerste keer dat het einde van het verhaal aangepast wordt. 

De wereldberoemde opera "Carmen" van de Franse componist Georges Bizet werd in 1875 voor het eerst opgevoerd. Sindsdien is het stuk vijf keer verfilmd en ontelbare keren uitgevoerd. Het einde was altijd hetzelfde: Carmen wordt vermoord door de jaloerse Don José.  In deze versie zal Carmen voor het eerst haar lot in eigen handen nemen en Don José neerschieten. 

Het doel van de makers is om te focussen op het geweld tegen vrouwen in Italië.  In 2016 werden er meer dan 150 vrouwen vermoord. Vaak gaat het om misdaden in de relationele sfeer die ontstaan uit jaloezie, zoals in "Carmen". In deze tijden waarin vrouwen meer rechten opeisen, vonden de makers het ongepast dat er elke keer wordt geapplaudisseerd na het slot met de moord op Carmen. 

"Voor zover we weten is het de eerste keer dat het einde van "Carmen" wordt aangepast", zegt Paolo Khlun van de Opera di Firenze aan The Telegraph. “Wij vinden het belangrijk dat het theater geen conservatieve plek is, het hoeft geen museum te zijn. Het is een plek waar het debat kan ontstaan. "Carmen" werd 150 jaar geleden geschreven in een compleet andere culturele context. De tijden veranderen.”

"Ik geloof dat je trouw kan blijven aan de geest van een opera terwijl je je toch enkele vrijheden toestaat", vertelde Cristiano Chiarot, baas van de Opera di Firenze, aan de krant La Repubblica.  "Vroeger waren er ook verschillende versies van bekende mythes, dat bracht de originele betekenis ook niet in het gedrang."

In Italië is er in de nasleep van #metoo nog maar weinig veranderd. Veel mannen bleven op hun plek zitten ondanks beschuldigingen van seksueel misbruik. "Deze uitvoering van "Carmen" is een erkenning van het probleem en een steunbetuiging aan Italiaanse vrouwen die met seksueel geweld te maken hebben", vertelt correspondent Mustafa Marghadi aan NOS. 

Meest gelezen