Oud-premier van Nederland: "Ook als je uit België komt, kan je heel geweldig zijn"

Dries van Agt - de premier van Nederland tussen 1977 en 1982 - heeft in een interview op de Nederlandse televisie zijn vriendschap met zijn toenmalige Belgische ambtgenoot Leo Tindemans aangehaald. En daarbij deed Van Agt een opvallende uitspraak.

In het programma "Kijken in de ziel: Premiers" blikt de Nederlandse openbare omroep NPO2 terug op de ambtstermijn van drie voormalige premiers: Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende.

Op de vraag wie een onuitwisbare indruk heeft nagelaten, antwoordt Van Agt zonder verpinken Helmut Schmidt, de Duitse bondskanselier van 1974 tot 1982. "Hij is mijn topfavoriet." Maar meteen voegt de oud-premier er met overtuiging aan toe: "Ik was natuurlijk bevriend - dat kan niet anders - met onze Belgische premier."

Van Agt heeft het dan over CVP-premier wijlen Leo Tindemans. "Een geweldige man", aldus Dries van Agt. "Ook als je uit België komt, kan je heel geweldig zijn. En dat was hij", klinkt het daarna laconiek uit de mond van de voormalige premier van Nederland.

"1830 had nooit mogen gebeuren"

Aan de herinnering aan zijn vriendschap met Tindemans koppelt Van Agt ook de eenheid tussen Nederland en België. "1830 had nooit mogen gebeuren", aldus de oud-premier van Nederland. In 1830 heeft België zich afgescheurd van Nederland.

Al hoeft die afscheiding volgens Dries van Agt niet meer worden ongedaan gemaakt, want vandaag heb je de Europese Unie. "Als het ten minste overeind blijft", waarschuwt Van Agt. De voormalige premier van Nederland plaatst inderdaad vraagtekens bij het voortbestaan van de Europese Unie.  

Dries van Agt hekelt in dat licht de opkomst van "volstrekt misplaatst en onzinnnig nationalisme", ook in Nederland. "Tjonge jonge, wat zijn we in dit land nationalistisch geworden. Al dat gebazel over identiteit." Ook zijn eigen partij CDA zondigt zich daar volgens hem aan. "Ik heb er de laatste keer dan ook niet op gestemd."

U kunt de aflevering bekijken op de website van de Nederlandse openbare omroep.

Dries van Agt en Leo Tindemans:

Meest gelezen