Video player inladen...

Johny Vansevenant en Rob Heirbaut over het politieke jaar 2018

In 2018 zal de politiek voornamelijk in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober staan. Maar overleeft de federale regering Michel I het jaar? En hoe zal de brexit afgehandeld worden? Wetstraatjournalist Johny Vansevenant en Europakenner Rob Heirbaut blikken vooruit.

In oktober trekken we naar de stembus voor de lokale en provinciale verkiezingen. Her en der wordt gefluisterd dat we dan mogelijk ook een nieuwe federale regering zullen moeten kiezen. "De N-VA zou op die manier de gemeentelijke thema's kunnen omzeilen en er een nationale kiesstrijd van maken. Zij kunnen scoren met thema's als migratie, met hun populaire staatssecretaris Theo Francken", analyseert Johny Vansevenant.

Volgens Vansevenant zullen er dit jaar niet veel nieuwe beslissingen genomen worden door de federale regering. En dat staat in schril contrast met de Vlaamse regering, die veel minder kibbelt. "De regering van minister-president Bourgeois heeft twee grote werven dit jaar: het erfrecht aanpassen en de onderwijshervorming verder uitwerken", zegt Vansevenant.

Ook voor Europa wordt het opnieuw een interessant jaar. "De brexit moet verder afgehandeld worden. Er moet bepaald worden hoe we in de toekomst met de Britten handel zullen drijven", zegt Rob Heirbaut. "Maar daarnaast zal het dit jaar ook gaan over de migratiepolitiek en het beleid rond de euro."

Meest gelezen