© Phillips / SWNS © SWNS.com

Geen bewijs waar uw dure kleren vandaan komen? In Rotterdam mag politie die spullen afnemen

Rotterdam-West begint met een proefproject: de politie kan dure kleren van jongeren afpakken als de eigenaars niet kunnen bewijzen hoe ze die betaald hebben. De ombudsman vreest voor etnische profilering.

De politie van Rotterdam-West kan spullen van jongeren in beslag nemen, als ze vermoeden dat die door criminaliteit in hun bezit gekomen zijn. De jongeren moeten kunnen bewijzen hoe ze voor hun dure spullen betaald hebben als ze dat willen vermijden. De politie controleert eigenaars van bijvoorbeeld dure jassen, schoenen en horloges.

Het gaat om een proefproject van de politie en het Openbaar Ministerie, dat in eerste instantie een paar maanden zal duren. Het Openbaar Ministerie beslist wat er in beslag genomen mag worden. Volgens de politie is het project vooral gericht op een criminele jeugdbende die overlast veroorzaakt in Rotterdam-West.

De Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld vindt het proefproject alvast een slecht idee. Zij vreest dat het zal afglijden naar profilering "van mensen die in een bepaalde wijk wonen of ouders of grootouders hebben die niet in Nederland zijn geboren".

Meest gelezen