Het Hallerbos lokt elk voorjaar duizenden wandelaars met zijn paarse bloemenzee van wilde hyacinten.

Schauvliege koopt 100 hectare bos -waaronder stukje Hallerbos- in de Vlaamse Rand

Vlaams minister voor Natuur Joke Schauvliege (CD&V) koopt zo'n 100 hectare bos op in de Vlaamse Rand rond Brussel. Dat schrijft De Morgen. Met die aankoop wil Schauvliege de doelstelling halen om tegen 2019 duizend hectare extra toegankelijk groen te creëren in de Rand. 

Concreet koopt Vlaanderen de Laarbeekvallei in Dilbeek, de Zennebeemden in Beersel en een stuk aan het Hallerbos. Die stukken bos waren tot nu in handen van het OCMW van Brussel. "Maar bosbeheer is uiteraard geen kerntaak van een OCMW", aldus minister Schauvliege. HEt Agentschap voor Natuur en Bos kan die bossen op een professionele manier beheren. Kostprijs: zo'n 3 miljoen euro. 

Tegen 2019 wil de Vlaamse regering 1.000 hectare extra groen creëren in de Vlaame Rand. "Met deze aankoop van ongeveer 100 hectare zitten we over de kaap van 700", laat Schauvliege weten. "En we zitten op schema om de doelstelling te halen."

Bedoeling is om de opgekochte bossen aan elkaar te linken via groene corridors zoals bomenrijen en houtkanten. Daardoor ontstaat een netwerk waarin dieren zich makkelijker kunnen verplaatsen. De uitbreiding van het Hallerbos moet onder andere de boommarter terughalen, een beestje dat jaren geleden uit Halle verdween.

Natuurverenigingen reageren alvast tevreden. "Eindelijk eens goed nieuws", zeggen onder meer BOS+ en Natuurpunt in. In het verleden waren de verenigingen vaak snoeihard voor het beleid van Schauvliege. Maar volgens de minister voert ze wel degelijk een heus bosbeleid. "De aankoop van waardevolle bossen loopt al een hele tijd. Bovendien doen we nog heel wat andere zaken; heel recent hebben we de subsidies opgetrokken om bossen aan te plannen en ook de kwaliteit van de bossen in het algemeen in Vlaanderen is gigantisch toegenomen."

Meest gelezen