HOUIN / BSIP

Stichting tegen Kanker: "Stopzetten verkoop tabak bij Kruidvat is druppel op hete plaat, maar toch keerpunt"

Stichting tegen Kanker is tevreden dat Kruidvat op termijn geen tabaksproducten meer gaat verkopen. "Het is misschien een druppel op een hete plaat, maar het is wel een belangrijk keerpunt", zegt experte tabakspreventie Suzanne Gabriëls.

Kruidvat liet vandaag weten dat alle 1.300 winkels in België en Nederland over twee jaar allemaal tabakvrij moeten zijn. De drogisterijketen wil zich profileren als "gezondheidswinkel" en daar hoort naar eigen zeggen geen tabak meer bij. 

"Een goede zaak", vindt Stichting tegen Kanker. "We zijn blij dat de privésector zich begint te distantiëren van de tabaksindustrie."

"Het gaat misschien om een druppel op een hete plaat, aangezien er nog vele duizenden verkooppunten zijn in supermarkten, tankstations en dagbladwinkels", zegt Suzanne Gabriëls. "Maar het is wel een belangrijk keerpunt in de opstelling van de privésector tegenover de tabaksindustrie. Dit kan een nieuw tijdperk inluiden als ook andere ketens dit beleid gaan volgen."

Gabriëls wijst erop dat het stopzetten van de verkoop nog een stap verder gaat dan het uitstalverbod dat in Nederland zal ingaan vanaf 2020. "Bij het uitstalverbod is de achterliggende idee dat het de koper van tabaksproducten moeilijker moet worden gemaakt om aan de tabaksproducten te geraken. De beslissing van Kruidvat gaat nog een stap verder. Dat kunnen we alleen maar toejuichen."

Meest gelezen