Video player inladen...

"Te veel vitamines innemen kan schadelijk zijn"

In deze donkere dagen grijpen veel mensen naar extra vitamines om zich beter te voelen. Maar dat is zelden echt nodig, zegt de Hoge Gezondheidsraad. Te veel vitamines kunnen zelfs slecht zijn voor de gezondheid.

“Een gezond persoon van om het even welke leeftijd heeft geen extra vitamines nodig wanneer hij een goede evenwichtige voeding tot zich neemt en dit het hele jaar door”, zegt Prof. Guy De Backer (UGent), lid van de Hoge Gezondheidsraad. “Mensen denken dat er bij vermoeidheid, in de donkere winterdagen een gebrek zou zijn. Dit is helemaal niet zo. Men heeft voldoende vitamines in de voedingsmiddelen die er tot onze beschikking staan”.

Hoge dosissen kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid

Prof. Guy De Backer (UGent)

Prof. De Backer waarschuwt om niet te overdrijven met het innemen van vitamines. “Bepaalde hoge dosissen van sommige vitamines kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid en aanleiding geven tot bepaalde bloedziektes, leverafwijkingen en bepaalde kankers”.

De Backer roept ook op om alleen vitamines te gebruiken op advies van de dokter. De supplementen zijn wel zonder voorschrift verkrijgbaar, maar hij vindt het de taak van de apotheker om mensen te waarschuwen.

Meest gelezen