Week tegen Pesten schiet uit de startblokken

Vandaag begint de Week tegen Pesten. Ook Ketnet zet zijn schouders onder dit initiatief met de Move tegen Pesten die deze keer de slogan "STIP IT" krijgt. Op 9 februari volgt de apotheose met het Antipestival.

Een week lang het thema pesten onder de aandacht brengen en oplossingen voor slachtoffers, leerkrachten en ouders aanreiken: dat is het opzet van de Vlaamse Week tegen Pesten die traditioneel in de week voor de Krokusvakantie plaatsvindt en vandaag begint.

Al even traditioneel steunt Ketnet dit initiatief met de Move tegen Pesten. Dit jaar is Tinne Oltmans het boegbeeld van de actie. Ze is een actrice bekend van onder meer "Ghost rockers" op Ketnet. Ze nam ook deel aan de jongste editie van "Steracteur sterartiest" op Eén waarin ze in de finale als tweede eindigde.

Ook de Ketnetwrappers Leonard Muylle, Sander Gillis en Thomas Van Achteren zijn ambassadeurs van deze editie van de Move tegen Pesten.

Tinne Oltmans

De slagzin van de Move tegen Pesten is deze keer "STIP IT", een acroniem waarbij STIP staat voor "Samen Tegen Iemand Pesten". "Op ketnet.be kunnen kinderen een Manipest ondertekenen", legt Oltmans uit aan VRT NWS. "Daarbij beloven ze 4 afspraken over pesten na te leven."

Dit zijn de afspraken waarmee kinderen zich akkoord moeten verklaren:

  1. Ik vind pesten niet oké en ik zal er nooit aan meedoen.
  2. Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.
  3. Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij.
  4. Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die wordt gepest.

"Iedereen die dit ondertekent, mag 4 stippen op haar of zijn hand zetten", gaat Oltmans voort. "Ze zijn een soort antipestvirus. Hoe meer mensen ze op hun handen hebben, hoe meer het zich verspreidt."

De afgelopen weken hebben kinderen en volwassenen in Vlaanderen en Brussel dit massaal gedaan. Op Instagram heeft Ketnet 2.500 "stippenfoto's" geteld. Via ketnet.be en de app van Ketnet kwamen meer dan 12.000 zulke foto's binnen.

Videospeler inladen...

Op 9 februari kent de Move tegen Pesten een apotheose met het Antipestival in de Marconistudio van de VRT. Artiesten als Laura Tesoro, Bart Peeters en SLM geven daarbij een optreden. Wie het Manipest tekent, krijgt een unieke toegangscode om het Antipestival via een livestream te volgen.

Bij de actie hoort voorts een nieuw lied "Stip na stip". "Dat is een fijn lied dat ik zelf mocht inzingen", zegt Oltmans. "Het is wat volwassener en stoerder. Voor de clip hebben we samengewerkt met Let's Go Urban, een dansgroep uit Antwerpen die perfect bij deze campagne aansluit."

Oltmans heeft naar eigen zeggen geen seconde getwijfeld om boegbeeld van de Move tegen Pesten te zijn. "Ik zei direct ja, de zin was nog niet eens uitgesproken. Ik vind het een heel mooi initiatief waaronder ik graag mijn schouders wil zetten. Zulke acties kwamen in mijn jeugd niet voor en ik merk dat ze echt een verschil maken."

"Ik ben zelf als kind gepest geweest. Vrij lang, tot het zesde middelbaar zelfs. Niemand begreep goed wat het was of wist wat ze moesten doen. Acties als deze creëren veel meer bewustzijn. Mensen begrijpen dat er niet echt een reden moet zijn om gepest te worden. Ze beseffen meer wat ze kunnen doen."

Videospeler inladen...

Oltmans ziet haar engagement voor de Move tegen Pesten als een verlengstuk van haar deelname aan "Steracteur sterartiest". "Mijn goede doel was toen VAGGA, een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Veel mensen die daar naartoe gaan, hebben in hun jeugd dingen meegemaakt. Ze zijn bijvoorbeeld gepest. Daardoor zijn ze onzeker of hebben ze complexen."

"Dit sluit prima aan bij de Move tegen Pesten. Als we er ons al op vroege leeftijd tegen wapenen, komen we er sterker uit en worden die onzekerheden iets kleiner."

Videospeler inladen...

"Praten is enorm belangrijk", besluit Oltmans. "Mensen moeten praten met hun leerkracht, hun Chiroleiders, vrienden en familie. Daarbij mogen ze zichzelf niks kwalijk nemen. Zij zijn niet de reden waarom ze worden gepest. Het blijft de pester die de keuze maakt."

Videospeler inladen...

Meest gelezen