Anti-Amerikaanse protest in Karachi.
AFP or licensors

Verenigde Staten stoppen militaire steun aan Pakistan

De Verenigde Staten schorten hun steun aan het Pakistaanse leger op zolang het land niet harder optreedt tegen de taliban en het Haqqani-netwerk die de Amerikaanse troepen in buurland Afghanistan aanvallen.

Of de steun volledig wordt opgeschort is nog niet duidelijk, maar het zou om een aanzienlijke hoeveelheid gaan. Een woordvoerster van Buitenlandse Zaken zegt dat de details van de maatregel nog worden uitgewerkt.

"Vandaag kunnen we bevestigen dat we de veiligheidssteun aan Pakistan opschorten totdat de Pakistaanse regering harder optreedt tegen groepen zoals de taliban en het Haqqani-netwerk. Wij vinden dat deze groepen de regio destabiliseren en Amerikaans personeel aanvallen", aldus de woordvoersters.

De relaties tussen de VS en Pakistan zijn fel bekoeld sinds de zomer toen president Trump het land beschuldigde een vrijgeleide te geven aan "agenten van chaos, geweld en terreur". De VS hadden ook gevraagd een militant te mogen ondervragen die was opgepakt bij de bevrijding van een gevangen gehouden Canadees gezin, maar Pakistan heeft dat verzoek afgewezen.

Pakistan moet het momenteel al met 255 miljoen dollar minder doen, geld dat gebruikt wordt om Amerikaans militair materieel te te kopen. De laatste vijftien jaar heeft het land in totaal voor 33 miljard dollar Amerikaanse steun gekregen.

Meest gelezen