AFP or licensors

Voor het eerst in 20 jaar meer benzine- dan dieselwagens verkocht, maar 0,5 procent elektrisch

Afgelopen jaar zijn er meer auto's op benzine verkocht dan op diesel. Dat blijkt uit cijfers van automobielfederatie Febiac in De Tijd. Het is de eerste keer in 20 jaar tijd dat benzine populairder is dan diesel. Opvallend: er zijn maar 2.713 elektrische wagens ingeschreven, minder dan een half procent van de totale verkoop.

Van de bijna 550.000 auto's die vorig jaar in ons land verkocht werden, rijdt 48,2 procent op benzine, 46,3 procent op diesel. De hybridemotoren zijn goed voor een marktaandeel van 4,4 procent. Het marktaandeel van aardgas (CNG) en elektriciteit bedraagt elk 0,5 procent.

De dieselmotor verliest snel terrein. 20 jaar geleden, in 1998, kreeg diesel voor het eerst de bovenhand. 10 jaar later, in 2008, bereikte diesel een piek: bijna 4 op de 5 verkochte auto's reden toen op diesel. Maar nu weer 10 jaar later moet diesel de koppositie opnieuw afstaan aan benzine.

De belangrijkste verklaringen voor de tanende populariteit van diesel zijn de accijnsverhogingen. Tegenwoordig ligt de prijs voor diesel en benzine al erg dicht bij elkaar. Ook de hogere inschrijvingstaks voor dieselauto's en de invoering van lage-emissiezones in Antwerpen en Brussel spelen een rol.

Meest gelezen