In 2010 was de citrusoogst in Florida ook al eens bevroren en ook toen ging veel fruit verloren.
AP2010

Vrieskou en orkaan in Florida dreigen uw sinaasappelsapje duurder te maken

De "Sunshine State" is een van de grote producenten van citrusvruchten en sinaasappelsap ter wereld en ligt nu onder een laagje ijs. Dat zal de bomen niet doden, maar kan wel de oogst fors doen dalen en die was al historisch laag.

Het oosten van de Verenigde Staten kreunt over een zelden geziene koudegolf. Vanochtend keken de inwoners van grote delen van de zuidelijke staat Florida naar sneeuw en ijs. Het is er nu kouder dan in Alaska.

Dat is erg slecht nieuws voor de citrusplantages, een van de belangrijke bronnen van inkomsten van de normaal zonnige staat. In oktober al lieten die verstaan dat zowat 70% van de citrusbomen verwoest was of zware schade had opgelopen door de orkaan Irma. In het zuiden van Florida was dat zelfs meer dan 90%, al bleek dat achteraf beter mee te vallen dan gevreesd. Na Irma werd de opbrengst voor dit seizoen geschat op de laagste sinds 1946.

Nu komt daar de ene na de andere koudegolf bij. In december waren er zo al twee vriesperiodes en nu hangen de sinaasappelen, citroenen en pompelmoezen bevroren aan de bomen. De boeren haasten zich om dat fruit te oogsten en te laten verwerken tot sap.

Voor de Amerikaanse markt is dat des te erger omdat in die andere grote citrusstaat Californië de oogst ook al tegenvalt. Daar hebben de bomen last van jarenlange droogte en plotse regenval in de lente toen veel bloesems beschadigd werden.

AP2010

Van Florida naar uw glas gezond

Florida is de grootste producent van citrusvruchten in de Verenigde Staten. Bijna driekwart van de sinaasappelen in de VS komt uit Florida. De meeste sinaasappelen worden er verwerkt tot sap en zowat 40% van alle sinaassap ter wereld komt uit die Amerikaanse staat. In Californië gaat het eerder om sinaasappelen, pompelmoezen en mandarijntjes om op te eten.

Het slechte nieuws uit Florida heeft voorlopig de prijzen op de wereldmarkt nog niet doen stijgen, maar dat kan uiteraard niet uitblijven. Nu zouden de bomen wel wat vrieskou kunnen hebben, maar toch is een groot deel van deze oogst in gevaar en zou de volgende oogst ook lager uitvallen.

Na Brazilië is de VS de tweede producent van sinaasappelen ter wereld voor Mexico, China, India en Spanje. Omdat China en India ook een grote bevolking hebben, zullen het vooral Mexico en Spanje zijn die eventuele tekorten op de wereldmarkten zullen opvangen.

Anderzijds wordt veel sinaasappelsap bewaard als bevroren concentraat en dat geeft de markt een buffer om plotse tekorten of overvloed op te vangen. Wie sap verkiest op basis van concentraat -zowat de helft van de markt- zal wellicht minder prijsverschil voelen dan wie gepasteurizeerd sap koopt. Overigens daalt de vraag naar sinaasappelsap wereldwijd al enkele jaren en ook dat bepaalt mee de prijzen op de wereldmarkt.

Meest gelezen