We streamen en downloaden meer dan ooit

De downloadvolumes van Telenet en Proximus hebben op 31 december 2017 records verbroken. Telenet heeft een downloadvolume bereikt van 1 terabit per seconde.  In mensentaal zijn dat 100.000 films per uur. Proximus noteerde een piek van 1,46 terabit per seconde. De verschuiving naar online videoverbruik lijkt hiermee bevestigd. 

Netflix, VRTNU, Stievie, YouTube: het zijn namen van streamingdiensten die ondertussen ingeburgerd zijn. Dat we met z'n allen meer en meer online video bekijken was al duidelijk, maar nu lijkt de psychologische grens van 1 terabit per seconde bereikt. Isabelle Geeraerts van Telenet:" We verwachten dat dit alleen maar zal stijgen."

Ook updates zorgen voor een stijging

Wat Telenet de afgelopen maanden ook is opgevallen, is dat de release van het nieuwste mobiele besturingssysteem van Apple, iOS 11, ook voor een significante stijging heeft gezorgd. "We zien dat ook elk jaar", aldus Geeraerts. iOS 11 werd in september van vorig jaar gelanceerd en in tegenstelling tot Android-toestellen wordt die meteen ter beschikking gesteld voor alle iPhones en iPads. Resultaat: alle iPhone- en iPad-gebruikers zullen op hetzelfde moment iOS11 downloaden.

Lees verder onder de grafiek.

Meer en meer video

Daarnaast wordt er ook meer en meer online video bekeken en worden er massaal games online gespeeld.  De volumes stijgen elk jaar met 40 procent en zijn in 10 jaar tijd 100 keer groter geworden. Geeraerts: "Dit heeft met twee dingen te maken. Ten eerste zijn er meer en meer streamingdiensten, denk maar aan Stievie, VRTNU, Netflix en YouTube. Daarnaast wordt er ook meer en meer video gepost op sociale media." Denk maar aan de video's op Facebook, Snapchat en Instagram.

Vroeger werd het internet vooral gebruikt om tekst te versturen, maar nu wordt het vooral gebruikt voor video. En die volumes zullen op termijn alleen maar toenemen, omdat meer en meer videocontent in 4K en in de toekomst misschien 8K beschikbaar zal zijn. Bovendien heeft Amazon in november de Netflix-concurrent Prime voor Vlaanderen aangekondigd.

Op naar gigabitnetwerk

Ondertussen werkt Telenet aan de Grote Netwerf. Dat betekent dat we op termijn - verwacht wordt dat het in 2019 beschikbaar zal zijn - met een snelheid van 1.000 megabit per seconde zullen surfen. Momenteel is de snelheid van een goede netwerkverbinding thuis (via de kabel) goed voor 100 megabit per seconde. U kunt via deze link zelf testen met welke snelheid u thuis surft.

Betekent dit dat de tarieven van Telenet op termijn ook zullen stijgen? Hierover kon het bedrijf geen uitsluitsel geven. "Maar we moeten die investeringen wel maken om die stijgende vraag aan te kunnen", aldus Geerarts.

Meest gelezen