Winkelketens zijn niet van plan om rookwaren uit hun rekken te bannen

De warenhuisketens lijken niet meteen van plan om het voorbeeld van Kruidvat te volgen, dat op termijn geen sigaretten meer zal verkopen in zijn winkels. "Zolang de consument ernaar vraagt, blijven we ze aanbieden."

Na een telefonische rondvraag bij verschillende warenhuis­ketens wordt meteen duidelijk dat zij niet van plan zijn om te stoppen met de verkoop van sigaretten en rookwaren.

"Zolang de consument vraagt naar deze producten, zullen we ze blijven aanbieden. Ons assortiment werd een aantal jaren geleden al  beperkt. Maar er zijn geen plannen om het verder in te perken", klinkt het bij Colruyt. Hetzelfde horen we bij Carrefour. "Stoppen met de verkoop zou het probleem alleen maar verleggen. Dan gaat de klant gewoon elders zijn product kopen", zegt woordvoerder Jean-Baptiste van Outryve.

Bij de meeste warenhuizen werd de aankoop van sigaretten al moeilijker gemaakt, met een aantal ingebouwde hindernissen. Zo moet de klant bij Delhaize en Carrefour via een scherm een ticket selecteren, daarmee langs de kassa gaan om dan met een kaart de sigaretten uit een automaat te halen.  "Een vaste roker weet dat hij niet zomaar in 30 seconden de winkel binnen en buiten gaat om zijn pakje sigaretten te halen, maar die heeft die omweg ervoor over", zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver.

Bij Lidl zitten rookwaren achter een rolluik bij de kassa en moet de klant er specifiek naar vragen. "In geval van twijfel over de leeftijd, wordt de identiteits­kaart gevraagd, net zoals bij de verkoop van sterke dranken", zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt.

Meest gelezen