AFP or licensors

VAB: "Wintersporters in de Alpen vragen zich af of ze thuis gaan geraken voor het einde van de kerstvakantie"

Bij VAB-Reisbijstand komen heel wat ongeruste telefoontjes binnen van Belgen op wintersportvakantie in de Alpen die zich afvragen of ze tijdig thuis zullen geraken. "Vooral in Zwitserland zitten de mensen nog in de onduidelijkheid wanneer de wegen vrijgegeven zullen worden", zegt Joni Junes van VAB in "De ochtend". Wie dit weekend terugkeert, moet bovendien rekening houden met files en verkeers­problemen.

In de Alpen is in korte tijd enorm veel sneeuw gevallen. Dat heeft ertoe geleid dat een aantal dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld. Skipistes zijn dicht en wintersporters kunnen voorlopig niet vertrekken omdat de wegen naar de vallei zijn afgesloten wegens lawinegevaar.

"We krijgen vooral veel vragen om informatie", zegt Joni Junes van VAB. "Mensen zijn nog niet echt in paniek, maar ze vragen zich wel af of ze thuis zullen geraken voor het einde van de kerstvakantie. Dat is de voornaamste zorg van de Belgen op wintersport."

In Frankrijk zijn bijna alle wegen vanuit de skigebieden intussen weer vrijgemaakt. "Vanochtend is bijvoorbeeld de weg in Tignes vrijgemaakt, dat is een van de verst gelegen skigebieden in de vallei in Frankrijk. Dus vanuit Frankrijk lijken de meeste wintersporters wel veilig thuis te geraken. Vooral in Zwitserland zitten de mensen nog in de onduidelijkheid of de wegen morgen of vandaag in de namiddag vrijgegeven zullen worden."

Druk verkeersweekend

Sowieso wordt het door de vakantie-uittocht een erg druk weekend op de weg. In Frankrijk wordt bovendien opnieuw sneeuwval verwacht zaterdag en zondag, wat vooral op de lokale wegen tot problemen kan leiden.

De belangrijkste knelpunten in Frankrijk:
-    A40 Chamonix – Mâcon bij Chamonix, de Chamoisetunnel en bij Bourg-en-Bresse
-    A43 Chambéry – Lyon bij Chambéry
-    RN85 Gap – Grenoble
-    RN90 Bourg St. Maurice – Albertville bij Moûtiers
-    D1091 Briançon – Grenoble  

Vrijdagnamiddag wordt rond 15 uur de weg naar Bourg St Maurice vanuit Val d’Isère afgesloten, om sneeuw te ruimen en werkzaamheden uit te voeren. Daar wordt hinder verwacht. 

In Duitsland verwacht VAB files op de belangrijkste routes vanuit de skigebieden rond Bazel (A5) en de grens met Oostenrijk bij Füssen (A7). Door grenscontroles moeten wintersporters vanuit Salzburg en Kiefersfelden in Oostenrijk ook nog rekening houden met extra vertragingen die tot een uur kunnen oplopen.

De grootste knelpunten in Oostenrijk:
-    A10 Villach – Salzburg
-    B179 Fernpasstrasse bij de Lermoosertunnel en de grenstunnel bij    Füssen

Alle wegen vanuit de skigebieden zijn weer open. Enkel de Lechtalstrasse blijft voorlopig afgesloten wegens lawinegevaar.

De knelpunten in Zwitserland:

-    de Gotthardtunnel op de A2 Bazel
-    Chiasso en de San Bernardinotunnel op de A13 Bellinzona – St. Margrethen

Op de toegangswegen naar de skigebieden is er nog veel hinder. De meeste gebieden zijn nog niet opengesteld. Dat zal in veel Alpendalen pas morgen gebeuren. Enkel het Saastal is vanmiddag weer opengesteld voor het verkeer. De VAB raadt aan om lokale websites en media te raadplegen voor meer informatie. 

Meest gelezen