Foto: Adient

80 banen bedreigd bij Adient in Assenede

Bij Adient in het Oost-Vlaamse Assenede worden 80 banen bedreigd. Dat meldt AVS en het bericht wordt bevestigd door de vakbonden. Het vroegere Johnson Controls, dat zetels levert aan Volvo Cars in Gent, wil de nachtploeg afbouwen.

De intentie om de nachtploeg af te schaffen is vandaag bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad, zegt David Baele, secretaris bij de Algemene Centrale (ABVV). Bij die nachtploeg werken 160 mensen. Door de plannen is de helft van die banen bedreigd. De andere helft zou overdag aan de slag kunnen.

Volgens de vakbondssecretaris wil de directie de nachtploeg afschaffen omdat de volumes aan autozetels voor de nieuwe Volvo XC40 onvoldoende de verloren volumes voor de XC60 compenseren. De zoektocht naar alternatieve klanten leverde niets op, argumenteert de directie.

De socialistische vakbond heeft vragen bij die uitleg. "De directie spreekt over te weinig volumes. Maar er is geen economische werkloosheid. Meer nog, er wordt geregeld gevraagd om overuren te presteren", zegt Baele. De vakbond vreest voor nog meer werkdruk als de nachtploeg wegvalt.

Bij Adient werken 600 mensen. Het personeel reageerde verrast, maar heeft het werk niet neergelegd. Bij Adient was vanavond niemand bereikbaar voor commentaar.

Meest gelezen