Video player inladen...

Koude veroorzaakt vreemd fenomeen in Florida: "bevroren" leguanen

In het zuiden van Florida, in de VS, veroorzaakt de koude een bijzonder tafereel: "bevroren" leguanen die uit de bomen vallen. De dieren raken verlamd door de kou, maar komen weer tot leven als het warmer wordt.

Grote delen van de VS hebben momenteel af te rekenen met een koudegolf. Ook in Florida, waar tropische temperaturen de norm zijn, is dat het geval. In het zuiden van de staat, waar Miami en Palm Beach liggen, was het minder dan 5 graden warm gisteren. Vrij uitzonderlijk voor de regio.

Voor sommige dieren, zoals de groene leguaan, is dat problematisch. De koudbloedige reptielen zijn vrij recente nieuwkomers in Florida. Ze komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Als de temperatuur onder de 10 graden zakt, kunnen ze zich nog maar moeilijk voortbewegen. Onder de 5 graden kunnen ze verlamd of "bevroren" raken.

"Leguanen klimmen 's nachts in de bomen om te slapen", zegt Ron Magill van de zoo van Miami aan The New York Times. "Als de temperatuur daalt, schakelen ze letterlijk uit en kunnen ze zich niet meer vasthouden aan de bomen. Daardoor krijg je het fenomeen in Zuid-Florida van "neerregenende" leguanen."

Niet dood

De door de kou verlamde reptielen zijn niet dood. Als het warmer wordt, kunnen ze weer actief worden. Wie een leguaan ziet liggen, krijgt dan ook de raad om het dier gewoon met rust te laten.

Hoe groter de leguaan, hoe groter hun overlevingskans. "Diegene die de koude overleven, geven die genen door aan hun nazaten", zegt Magill, die vreest dat de leguanen in de komende jaren meer en meer naar het noorden zullen trekken.

Ook in 2008 en 2010 waren er meldingen van bevroren leguanen in Zuid-Florida. In 2010 duurde de koudegolf meer dan twee weken en stierven een heel aantal van de reptielen. Nu blijft de kou wellicht niet lang genoeg duren om een grote impact te hebben.

Video player inladen...

Meest gelezen