Video player inladen...

Björn Soenens: "Nu al 17 doden door het winterweer in de VS"

Het strenge winterweer in het noordoosten van de Verenigde Staten heeft al 17 mensenlevens geëist. "Het is hier bitter koud en heeft enorm veel gesneeuwd", zegt VRT-correspondent in de VS Björn Soenens. "46.000 mensen zitten zonder stroom, geen pretje bij dit weer."

Op dit moment is het op sommige plaatsen in de Verenigde Staten nog hevig aan het sneeuwen en wanneer de sneeuwval ophoudt, verwachten de weervoorspellers een steile duik van de temperatuur. Zo koud zal het, nog altijd volgens de meteorologen, sinds mensenheugenis in de VS niet geweest zijn.

"Hier in New York ligt toch 20 à 30 centimeter sneeuw", zegt Soenens. "Het is nu -8 graden, maar zal tegen de ochtend toch -12 graden Celsius worden." Naast de hevige sneeuw staat er ook een ijskoude wind. "Die wind zorgt ervoor dat de sneeuw ophoopt en maakt de koude nog bijtender dan die al is."

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Het winterweer heeft Manhattan alvast omgetoverd in een soort "winter wonderland", aldus Soenens. "Normaal is dit zo'n drukke plek. Zeker in de buurt van Trump Tower en 5th Avenue. Nu is het bijna verlaten", zegt hij. "Er zijn amper auto's en voetgangers. Er hangt een zeer bevreemdende sfeer die alleen wordt verstoord door het geluid van de sneeuwruimers."

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

In Boston zijn er overstromingen geweest door het winterweer. "Dat is geen water van redelijke temperaturen", legt Soenens uit. "Er drijven ijsschotsen door de overstroomde straten." Bovendien zitten ook veel mensen door het slechte weer zonder stroom. "Alles samen hebben 46.000 mensen momenteel geen elektriciteit. Veel elektriciteitsdraden liggen hier nog boven de grond, als een elektriciteitspaal knakt zitten al snel duizenden mensen zonder stroom."

AP2017

Het winterweer heeft nu al 17 doden geëist en dat is volgens Soenens onder meer het gevolg van die slechte infrastructuur. "Er is al 50 jaar niet meer deftig in geïnvesteerd. De doden die vallen die vriezen niet allemaal dood. Sommigen sterven door elektrocutie van geknakte elektriciteitspalen." Het einde van de koude is wel in zicht. "Vanaf maandag zet de dooi in. Dan worden temperaturen van boven de nul graden voorspeld."

Video player inladen...

Meest gelezen