Video player inladen...

"Mijn droom is dat elk kind, maakt niet uit van welke afkomst het is, een kans krijgt" 

We leven in woelige tijden. Net daarom is er meer dan ooit nood aan mensen die het verschil willen maken voor een betere samenleving. En die mensen zijn er ook. Bekend zijn ze misschien niet, maar ieder op hun unieke manier, proberen ze toch iets te betekenen voor onze maatschappij. VRT NWS stelt jullie voor aan deze “Bruggenbouwers”. Tien mensen die het verschil proberen te maken. 

De dertigjarige Lena Pengel is afkomstig uit Oekraïne, maar woont al vijftien jaar in ons land. Van opleiding is ze verpleegkundige. De jonge vrouw leerde  acht jaar geleden toevallig een groep Roma kennen. “Ik reed door de bossen en zag veel kinderen spelen in de buurt van caravans. Toen begreep ik dat het Roma waren. Ik stapte op hen af en leerde ze kennen door met hen te spelen”, aldus Lena.

De kennismaking bleek een goede ervaring te zijn want, Lena vroeg al snel of ze mocht terugkeren. “De kinderen zeiden tegen me dat ze me graag zagen terugkomen, maar ze waren ervan overtuigd dat ik dat toch niet zou doen. Toen ik hen vroeg waarom, vertelden ze me dat niemand terug kwam”, zegt Lena.

Elfjarigen die niet kunnen lezen

Sindsdien bezoekt en helpt Lena de kinderen wekelijks. Gedurende die acht jaar, leerde ze iedereen ook goed kennen. “Al snel merkte ik op dat de kinderen vrij geïsoleerd leefden en ik vroeg me af of ik iets voor hen kon betekenen. Veel kinderen gaan niet naar school terwijl ze zo intelligent zijn. Dat komt omdat ze veel reizen met hun ouders.  Zien dat kinderen van 10 en 11 jaar niet kunnen lezen of schrijven, daar was ik van aangedaan. Ik wist niet eens dat dat de dag van vandaag nog bestond.”

Lena hoopt een verschil te kunnen maken voor deze kinderen, door met hen bezig te zijn en ze te helpen met hun studies. “Mijn droom is dat elk kind, maakt niet uit van welke afkomst het is, een kans krijgt. Dat elk kind ook zijn dromen kan waarmaken en kan gaan studeren, dat ze gewaardeerd en geliefd worden. Want dat is nog vaak niet het geval”, zegt Lena nog.

Meest gelezen