Nicolas Maeterlinck

"Nieuwe busterminal op Antwerpse Zuid levensgevaarlijk voor blinden en slechtzienden"

"De nieuwe busterminal van De Lijn op het Antwerpse Zuid is bijzonder slecht aangelegd voor blinden en slechtzienden." Dat zegt vzw De Markgrave, een organisatie voor blinden en slechtzienden. "De speciale noppen- en ribbeltegels liggen niet overal juist en rateltikkers aan lichten waarschuwen niet voor trams."

Rakelings

Op de busterminal aan de Brederodestraat zijn wel stroken voorzien met noppen- en ribbeltegels, maar die eindigen veel te dicht bij de sporen, zegt Petra Cosemans, de mobiliteitstrainer van vzw De Markgrave. "Ik heb het zelf uitgetest, de trams kwamen rakelings voorbij mij. Als ik een beetje had gedraaid of vooruit gebogen, dan zou ik geraakt zijn."

Trams en blinden tegelijk groen

Ook met de rateltikkers, die een geluidssignaal geven wanneer voetgangers over mogen, is er een probleem: "Ze beginnen te ratelen, wanneer de auto's rood hebben, maar voor ze de straat oversteken, moeten voetgangers eerst nog tramsporen over. En die tram heeft géén rood licht. Blinden en slechtzienden zouden dus zomaar onder een tram kunnen lopen, terwijl ze denken dat ze veilig over kunnen." 

Geen overleg

Op meer en meer kruispunten worden rateltikkers en speciale tegels aangebracht. "Jammer genoeg gebeurt dat vaak zonder overleg met ons of andere organisaties", zegt Cosemans. "Er is ook geen enkele uniformiteit. Soms hangen de rateltikkers links, dan weer rechts. Die tegels lijken soms ook lukraak gelegd, alsof ze er nog een paar over hebben en dan denken: kom, laat ons die hier nog snel leggen."

Volgens De Lijn is er nochtans wel overleg geweest voor de busterminal: "We hebben samengezeten met verschillende gebruikersorganisaties, met mensen met beperkingen", zegt woordvoerster Astrid Hulhoven. "Maar we zien nu ook dat er inderdaad een paar praktische problemen zijn. We gaan zo snel mogelijk weer rond de tafel zitten, om na te gaan wat er verbeterd moet worden."

Meest gelezen