AFP or licensors

Toerist komt om bij crash luchtballon in Luxor

In de Egyptische stad Luxor is een luchtballon met toeristen neergestort. Er vielen een dode en verschillende gewonden. Het is al het tweede dodelijke ongeluk met een luchtballon in vijf jaar tijd in Luxor.

De luchtballon crashte toen hij tijdens een noodlanding de grond raakte. Een toerist, volgens het ministerie van Volksgezondheid een 36-jarige Zuid-Afrikaanse man, overleefde het ongeluk niet. 

Volgens lokale media vielen er ook 12 gewonden, van wie er 2 ernstig aan toe zijn. De rest van de 20 inzittenden bleef ongedeerd. De passagiers van de luchtballon waren toeristen uit Zuid-Afrika, Spanje, Frankrijk, Argentinië en uit Egypte zelf. De gewonden zouden verschillende nationaliteiten hebben.

Sterke wind

Volgens een anonieme bron bij de veiligheidsdiensten gebeurde het ongeluk door de sterke wind. Daardoor moest de ballon afwijken van zijn route, naar een afgelegen gebied. 

Niet de eerste keer

Ballonvluchten zijn erg populair in Luxor, omdat de vele tempels goed te zien zijn uit de lucht. Het is dan ook niet het eerste ongeluk met luchtballons. In 2013 kwamen 19 toeristen om toen hun luchtballon net buiten Luxor ontplofte. In 2016 liepen Chinese toeristen lichte verwondingen op na een noodlanding.

Na die vorige ongelukken kwam er telkens een tijdelijk verbod op ballon­vluchten boven Luxor. Ondertussen werkt Egypte wel aan betere regels over de veiligheid. Zo gebruiken ze nu camera's en mogen luchtballonnen niet meer boven de 2.000 meter vliegen.

AFP or licensors

Meest gelezen