Dan toch niet alle namen van Gentenaars op kunstproject

De privacywet gooit roet in het eten van kunstenaar Kris Martin, die de namen van alle 250.000 Gentenaars wou tonen op de klokkenstoel van de Grote Triomfante, de klok aan de stadshal. 

Het Gentse SMAK, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, gaf opdracht aan kunstenaar Kris Martin uit Mullem om een kunstwerk te maken voor alle Gentenaars. Het idee groeide om de Grote Triomfante-klok elke tien seconden te luiden en telkens een naam van een inwoner van Gent te laten verschijnen op een lichtkrant.

Maar dat idee moet nu aangepast worden door de wet op de privacy. "Aanvankelijk was de dienst bevolking van de stad enthousiast om de namen door te geven", zegt de kunstenaar. "Maar al snel zagen we in dat dit eigenlijk wettelijk niet kan."

Daarom gooit Kris Martin het nu over een andere boeg. Zijn idee is nu om 250.000 keer de melding 'anonymous' te laten verschijnen, tenzij je je actief aanmeldt. Dan verschijnt je naam wel. Het volstaat om een mail te sturen naar mijnnaam@smak.be. De kunstenaar belooft ook dat iedereen die zich aanmeldt, achteraf een gehandtekend certificaat zal krijgen.

Het kunstproject "For Whom II" loopt van 25 januari tot 6 mei. De grote Triomfante zal elke dag slaan tussen 10 en 16 uur, om de tien seconden. De slag van de klok zal wel gedempt worden, om de omwonenden niet te storen.

Meest gelezen