Video player inladen...

"We hebben allemaal samen een verantwoordelijkheid om naar elkaar te luisteren"

Een recordaantal tieners in ons land slikt antidepressiva. In sommige gevallen is die behandeling terecht, maar vaak wordt er te snel een diagnose gesteld én medicatie voorgeschreven, zeggen twee psychotherapeuten in "Terzake". En naast professionele hulp, is er ook een belangrijke rol voor de samenleving zelf.

In 2016 namen 17.600 tieners tussen 11 en 20 jaar antidepressiva. Een recordcijfer. Slechts een kwart van die jongeren kreeg ook therapie. Volgens Lut Celie, zelf therapeute, heerst er een soort diagnosedrang in ons land. "We worden geconfronteerd met heel veel jongeren die gediagnosticeerd worden daar waar geen diagnose nodig is", zegt ze in "Terzake".

Die diagnosedrang leidt tot een inherente medicatiedrang, stelt Celie. Terwijl heel veel jongeren gewoon om hulp vragen om hun leven opnieuw te kunnen opnemen. Dat kan met therapie, maar om goedkopere therapie te kunnen krijgen, is een diagnose door een erkend arts nodig. En aan die diagnose hangt dan vaak ook medicatie vast. Er lijkt dus ook een probleem te zijn met de manier waarop de terugbetaling van therapie geregeld is.

15 procent van de jongeren is depressief

Edward Campforts, kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut, wijst er wel op dat de cijfers over antidepressiva in perspectief gezet moeten worden. "Depressie komt namelijk in hoge mate voor bij onze jongeren: ongeveer 15 procent van onze jongeren is depressief, gaande van mild tot ernstig", weet hij. Daardoor is er soms een hoge druk op het systeem, omdat de vraag naar therapie groot is en het aanbod nog altijd beperkt.

Toch benadrukt ook hij dat het belangrijk is om niet meteen medicatie voor te schrijven. Luisteren is de eerste stap, stelt hij, eerst moet er bekeken worden wat er aan de hand is, moet men het probleem bij de jongeren goed proberen te begrijpen. "We moeten als maatschappij opletten dat we een aantal dingen niet te snel benoemen."

Medicatie is dan ook een stap die komt na een reeks andere belangrijke stappen, benadrukt Campforts. "Die stappen zijn ook nodig om die medicatie een juiste plaats te kunnen geven en te kunnen begrijpen." Campforts wijst er ook op dat er zeker ook jongeren zijn die het goed doen met medicatie.

Los van de professionele hulp ziet Campforts ook een belangrijke rol weggelegd voor de samenleving, voor u en ik. "Als samenleving moeten we elkaar steunen op vlak van geestelijke gezondheid, moeten we praten met elkaar en niet te snel oordelen. We hebben het daar toch niet altijd zo gemakkelijk mee. Allemaal samen hebben we een verantwoordelijkheid om naar elkaar te luisteren; en niet te snel te oordelen."

Jessie getuigt: "Als je zo'n pilletje neemt, weet je niet wat je echt voelt"

"Terzake"-reporter Débora Votquenne sprak met Jessie, een meisje dat op 13-jarige leeftijd in contact kwam met antidepressiva. In onderstaande reportage getuigt ze over de voordelen van therapie. "Het grote verschil is dat je samen met een therapeut kunt bekijken wat een oplossing zou kunnen zijn en wat zou kunnen helpen. Terwijl als je zo'n pilletje neemt, weet je niet wat je echt voelt en kan je er eigenlijk ook niet echt iets aan doen."

Video player inladen...

Meest gelezen