Elektriciteitscentrale van Langerlo in Genk afgebroken?

Een West-Vlaamse projectontwikkelaar wil de centrale van Langerlo in Genk afbreken. Zowel de gebouwen, schoorstenen, koeltorens als hoogspanningsmasten zouden verdwijnen. En er zou ook een kleine 3 hectare sparrenbos gekapt worden.

Nieuwe jobs

Projectontwikkelaar Global Estate wil de terreinen klaarmaken voor nieuwe bedrijven. Het heeft een vergunning aangevraagd om de centrale af te breken en er loopt een openbaar onderzoek. De stad Genk heeft in de zomer al aan de curator laten weten dat voor Langerlo dezelfde voorwaarden gelden als voor het Ford-terrein. "Herbestemming kan maar er mag geen verhoging komen van de milieudruk", zegt burgemeester Wim Dries. "Een herbestemming betekent nieuwe jobs en dat is natuurlijk altijd een goede zaak." 

Vergoeding werknemers Langerlo

"In ieder geval is het nog niet duidelijk of Global Estate de partij zal zijn die de centrale zal overnemen", zegt Wim Dries. "We hopen dat de rechter daar snel een uitspraak over doet. En dat er bij een overname geld overblijft om de getroffen werknemers van Langerlo te vergoeden.want voor hen was er geen sociaal plan toen de centrale vorig jaar failliet ging."

Meest gelezen